test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

De relatie tussen vitamine D tekorten en PCOS klachten

Hoewel vitamine D tekorten vrij normaal zijn geworden in onze westerse maatschappij, word een tekort aan deze stof nu ook specifiek in verband gebracht met PCOS-klachten en vruchtbaarheidsproblemen. Onderzoeken laten zien dat ongeveer 67-85% van de vrouwen met PCOS een tekort hebben aan deze stof. Vitamine D wordt nu nog een vitamine genoemd, maar is eigenlijk een secosteroÏd hormoon die onze algehele hormoonbalans beïnvloedt.

Vitamine D tekorten veroorzaakt hormonale stoornissen

Vitamine D staat bekend om zijn functie in calcium opname, maar er wordt nu in toenemende mate aangetoond dat naast de steroïde hormonen, vitamine D ook de voorplantingsprocessen reguleert. Bij vrouwen worden lage niveaus van vitamine D geassocieerd met obesitas, verminderde vruchtbaarheid, endometriose en PCOS. Er wordt zelfs aangetoond dat het tot uitdrukking komen van bepaalde genen die te maken hebben met vruchtbaarheid, onder invloed staan van vitamine D. Vitamine D wordt in onderzoeken ook gerelateerd aan de ontwikkeling van insuline resistentie en overmatige productie van mannelijke hormonen.

Risico’s van vitamine D tekorten tijdens de zwangerschap

Niet alleen wordt door vitamine D tekorten de vruchtbaarheid verminderd, ook de zwangerschapsuitkomsten staan onder invloed van deze stof.  Zwangerschapsvergiftiging, vroegtijdige geboorte, bacteriële infecties aan de vagina en zwangerschapsdiabetes worden allemaal in verband gebracht met vitamine D tekorten.

De effecten van vitamine D suppletie

Vitamine D suppletie alleen zou al de menstruatiecyclus en de stemming kunnen verbeteren. Ook wordt vitamine D suppletie in verband gebracht met een verbetering van het metabolisme. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D de aanmaak van de hormonen estradiol en progesteron beïnvloedt.
Er is nog steeds veel onderzoek gaande over wat nu precies de rol is van vitamine D bij PCOS, maar dat er een duidelijk verband bestaat tussen tekorten aan deze vitamine en hormonale klachten en zwangerschapsuitkomsten is duidelijk. Experts op het gebied van vitamine D raden een dagelijkse innamen van 2000 IU aan, dat is 50 mcg per dag. Kies dan wel voor een plantaardige, gifvrije en zuivere vorm van vitamine D. Het merk PRL staat garant voor een zuivere productie en goede opneembaarheid, je kunt deze direct onder je tong druppelen zodat de D3 meteen wordt opgenomen door je lichaam. Reguliere vitamine D supplementen bevatten vaak synthetische en/of dierlijke stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren en de lever belasten. Ook in de zomer is supplementeren met vitamine D nodig. Lees ook: 'Vitamine D ook in de zomder bij PCOS'.

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22275473
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22047005
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23158978
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22780885
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22574874

Plaats uw reactie

De reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.

Reacties

  • Grappig; had ik bij mezelf ook al geconstateerd. Na een verhuizing vorig jaar van donkere woning zonder tuin, naar woning met veel zon en tuin ging m'n cyclus van 90 naar 45 dagen! Vond ik heel bijzonder om te merken. Kwam waarschijnlijk ook door de ontspanning na de verhuizing en de heerlijke plek die we getroffen hebben, maar vermoedde al dat de zon een grote invloed had gehad hierop.

    Geplaatst door Reina, 01/05/2013 12:02am (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties