test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

Een schone darm: een gezonde hormoonhuishouding

- Gastblog Lisette Timmermans -

Natuurgeneeskundig therapeut Lisette Timmermans is al ruim 12 jaar bezig met het reinigen van het lichaam met voeding, kruiden en colonhydrotherapie. Zij heeft een opleiding om colonhydrotherapeuten op te leiden en heeft een eigen methode SlowFlo® ontwikkeld voor het toedienen van het water tijdens de behandeling. In dit artikel legt zij uit hoe een gezonde en schone darm bijdraagt aan hormonale balans.

Veel mensen denken dat colonhydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd, alleen belangrijk is als je darmen niet goed werken. Als je bijvoorbeeld last hebt van obstipatie of een spastische darm. Niets is minder waar. Colonhydrotherapie  heeft een  reinigende en vitaliserende werking op het hele lichaam waardoor dit bijdraagt aan een gezonde huid, verbetering van de vruchtbaarheid en een regelmatige menstruatie.

Wat is colonhydrotherapie?

Colonhydrotherapie is een therapie waarbij de dikke darm over de gehele lengte met water wordt behandeld. De therapie ondersteunt de natuurlijke beweging van de darm (de peristaltiek). Het zorgt voor afvoer van afvalstoffen en hydrateert het lichaam. Dit brengt ontspanning en daardoor kan je lichaam eventuele stress en emotionele blokkades makkelijk loslaten.

Wat gebeurt er bij colonhydrotherapie?

De dikke darm neemt vooral water op om ontlasting te vormen. Tijdens de behandelingen wordt gezuiverd water in de dikke darm gebracht. Dit water zorgt ervoor dat aangekoekte of achtergebleven resten in de dikke darm losgeweekt worden. Daarnaast gaat de dikke darm aan de slag om het water op te nemen. Tijdens een behandeling wordt ongeveer een liter water opgenomen.

De rol van water bij colonhydrotherapie

Het water komt als eerste in contact met het darmslijmvlies, waardoor het slijmvlies zich kan reinigen. In de praktijk merk ik dat de dikke darm vaak uitgedroogd is, ondanks dat mensen veel water drinken. Dit komt vaak doordat het genuttigde voedsel te droog is. Er wordt te weinig groente en fruit gegeten ten opzichte van granen, kaas en vlees. Het water dat gedronken wordt, is nodig om deze droge voeding minder droog te maken. Voor de dikke darm blijft nog weinig water over.

Darmreiniging:

Het water zorgt er voor dat de dikke darm gehydrateerd wordt. De doorbloeding van de darmwand wordt beter en het darmslijmvlies kan zich reinigen.
In de natuurgeneeskunde gaat men er vanuit dat alle slijmvliesgebieden met elkaar in verbinding staan. Slijmvliezen zitten op plaatsen waar het lichaam contact maakt met de buitenwereld zoals de luchtwegen, de urinewegen, de geslachtsorganen, het maagdarmkanaal en de huid. Op een dieper niveau in het lichaam zijn het de spieren en gewrichten die ook slijmvlies bevatten.
Het darmslijmvlies is het grootste slijmvliesgebied van het lichaam. Als dit schoon is werkt dat op alle slijmvliesgebieden. Dat betekent dat de conditie van de huid verbetert. Maar het heeft ook een positief effect op klachten als snurken of menstruatieproblemen. In de praktijk hoor ik vaak dat de cyclus regelmatiger wordt. Het menstruatiebloed stroomt beter, het bloed wordt helderder en er komt meer regelmaat.

Leverreiniging:

Als het darmslijmvlies voldoende verzadigd is met water zal de doorbloeding van de darmwand verbeteren en sterker worden. Dit betekent dat er minder afvalstoffen het lichaam in zullen lekken. Het gezuiverde water komt nu verder het lichaam in. Alles wat uit de darm wordt opgenomen gaat langs de lever. De lever is ons grootste ontgiftingsorgaan. Het bepaalt wat moet worden opgenomen in het lichaam en wat via de darm of de nieren moet worden uitgescheiden. Door de opname van het gezuiverde, en in onze praktijk ook het gevitaliseerde, water zorgt er voor dat de lever een heerlijk badje krijgt en zich kan reinigen.

Invloed van colonhydrotherapie op de hormoonhuishouding:

Maar hoe kan het nu dat de hormoonhuishouding verbetert met colonhydrotherapie? De lever speelt een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding! In de lever wordt bijvoorbeeld cholesterol geproduceerd. Wist je dat 80% van de aanmaak van cholesterol in de lever plaatsvindt (1). Cholesterol is de grondstof voor de aanmaak van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen maar ook van cortisol, het anti-stresshormoon.
De lever speelt ook een essentiële rol in onze koolhydraatstofwisseling, vetstofwisseling, bloedsuikerspiegel en de afbraak van hormonen.
De geslachtshormonen worden zowel in de bijnieren als in de geslachtsorganen geproduceerd. Bij PCOS is er vaaksprake van een overproductie van mannelijke hormonen en er is een tekort aan vrouwelijke hormonen zoals progesteron. Door een goede hydratatie van baarmoeder en eierstokken wordt de aanmaak van de vrouwelijke hormonen gestimuleerd.
Als de lever minder druk bezig is het met ontgiften van alle afvalstoffen krijgt het meer tijd voor de aanmaak en afbraak van hormonen die overschotten zouden kunnen veroorzaken. Het hormoon insuline speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij PCOS. Hoe kan colonhydrotherapie het hormoon insuline in balans brengen? Ook hier speelt de lever een belangrijke rol. Een teveel aan insuline wordt door de lever afgebroken. Als de lever gezond is zal het afbreken van insuline goed gaan.

Is colonhydrotherapie de oplossing voor PCOS?

Colonhydrotherapie is niet zaligmakend. In mijn praktijk merk ik dat colonhydrotherapie, het proces ondersteunt om het lichaam weer in balans te brengen. Het gaat om het geheel, zowel  de lichamelijke als de emotionele processen. In mijn praktijk wordt het altijd ondersteund met kruiden en individuele voedingsadviezen. Hierdoor ontstaat een therapieplan op maat, waar colonhydrotherapie een onderdeel van is.

Colonhydrotherapie:
  • Ruimt afvalstoffen op in de darm en het lichaam
  • Hydrateert de darm en alle andere slijmvliesgebieden
  • Verbetert de peristaltiek
  • Ontgift de lever
  • Reinigt de bloedsomloop waardoor hormonen beter vervoerd worden

Colonhydrotherapie zorgt voor meer balans in het lichaam waardoor het lichaam vanuit een gezonde basis kan reageren.

Geluk,

Lisette Timmermans
www.colonhydrotherapie.nl 

 

 


Lees ook: het vochtbalansherstelplan

(1) Prof. Dr Walter Hartbenbach, De cholesterol leugen isbn 9020243942.

(2)THE JOURNAL BIOLOGICALCHEMISTRY Vol. 247, No. 12, Issue of June 25, pp. 3953-3961, 19i2 Insulin Interactions with Liver Plasma Membranes, PIERRE FREYCHET,* RONALD KAHN, JESSE ROTH, AND DAVID M. NEVILLE, JR.

 

 

 

Plaats uw reactie

De reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties