test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

Eerste hulp bij overbeharing

70-80 % van de overbeharing bij vrouwen wordt veroorzaakt door Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Overmatige haargroei bij een vrouw (hirsutisme) heeft een enorme invloed op de levenskwaliteit van een vrouw. Het komt voor dat artsen of je omgeving overbeharing niet opvatten als iets ernstigs. Maar het is wel degelijk een klacht om heel serieus te nemen.


Ten eerste is er in de meeste gevallen sprake van een hormoonstoornis (PCOS) en ten tweede kan het hevige depressieve gevoelens en een enorm laag zelfbeeld veroorzaken. In dit artikel kun je lezen wat je beter wel en niet kunt doen om van je overbeharing af te komen. Zo voorkom je dat je langer bezig bent met definitieve ontharing dan nodig is en kun je snel weer van het leven gaan genieten.

Signaalfunctie

Niet alleen dient dit symptoom serieus genomen te worden, ook is het een belangrijk signaal dat het waarschijnlijk gaat om polycysteus ovarium syndroom. Deze diagnose wordt vaak gemist bij de melding van overbeharing bij de arts of therapeut. De meeste artsen zijn niet op de hoogte van het feit dat 70-80 % van de gevallen van overbeharing veroorzaakt worden door PCOS. Deze informatie is belangrijk om bijkomende risico's zoals diabetes, onvruchtbaarheid en hart en vaatziekten tijdig te voorkomen.

Een goed plan van aanpak

Daarnaast is het noodzakelijk om meteen over de juiste kennis te beschikken als het gaat om de oorzaak achter overbeharing en hoe het meest effectief gewerkt kan worden aan definitief ontharen.

Uitwendig

 • Laserbehandeling

  Duurzaam ontharen is het meest effectief wanneer dit gedaan wordt met een goede laser. Er is veel technologie beschikbaar die onvoldoende resultaat geven. En dan is het vaak weggegooid geld en verlies je het vertrouwen in het feit dat je de haren in je gezicht kunt wegkrijgen. Het diode lasersysteem voor permanente haarverwijdering is de nieuwe gouden standaard voor haarverwijdering met een 810nm diode laser met krachtige CW flitstechnologie. Er wordt via het systeem genaamd Soprano XL gebruik gemaakt van de SHR technologie wat staat voor Super Hair Removal. Door gebruik te maken van dit nieuwe type laser, met minder energie en een gerichter energieoverdracht, kunnen eiwitten in het haar efficiënter worden verwarmd. Eiwitten verliezen hun vitale eigenschappen wanneer ze boven 43 °C worden verhit. De stamcellen zullen hierdoor afsterven en dit heeft tot gevolg dat er nooit meer een haartje in dat haarzakje kan groeien. Deze laser verwarmt de huid tot 45 °C door 10 keer per seconde een kleine hoeveelheid energie op de huid af te schieten. De huid houdt dit vast en warmt daardoor langzaam op. Na een bepaalde hoeveelheid energie is de streeftemperatuur van 45 °C bereikt. Na gemiddeld 6 behandelingen zijn alle haarzakjes in het behandelde gebied afgestorven. Doordat de Soprano laser héél vaak héél weinig energie afschiet op het haartje en ondertussen de rest van de huid koelt, doet de behandeling minder pijn en is de kans op beschadigingen aan de huid nihil. Ieder huid- en haartype is op deze manier te behandelen. De Soprano laser wordt tijdens de behandeling over de huid heen bewogen. Dit houdt in dat de laser non-stop door kan gaan met het afschieten van energie. Het grote voordeel van dit systeem, is dat de specialistes de laser soepel over de huid kunnen laten bewegen, waardoor iedere vierkante centimeter huid met dezelfde intensiteit wordt behandeld. Hierdoor worden dus geen haartjes gemist, zoals bij andere laser of IPL behandelingen.  
  Vind via deze link een behandelaar die met deze techniek behandelingen uitvoert:

  Behandellocaties Nederland
   

 • Kristalpad
  Om je huid op een zachte manier te ontdoen van ongewenste haargroei, voor, tijdens of na een laserbehandeling kun je heel goed de kristalpad gebruiken. http://kristalpad.com/ De kristalpad verwijderd op een zachte manier de haartjes tot op het diepste niveau aan de oppervlakte zonder de haarfollikkels te stimuleren. Daarbij geeft het je huid een peeling doordat dode huidcellen verwijderd worden en nieuwe haartjes dus ook niet meer ingroeien en kunnen gaan ontsteken. Zo kun je het snelst, met de minste stress, elke dag je gezicht vrij maken van die vervelende haartjes. Maar het je tussen de behandelingen door gemakkelijk en accepteer nu, tijdelijk, dat je als vrouw elke dag je gezicht onthaart. Dat is nu even zo, straks niet meer. Kijk daar naar uit.

 • In de zomer
  Laserontharing in de zomer kan wel. Er mag dan alleen geen blootstelling zijn aan de zon. Dat is een keuze die je kunt maken als je er helemaal doorheen zit. Je kunt dan werken met babyproof sunblock factor 50, om hormoonverstorende stoffen in gewone zonnebrand te vermijden. Gebruik daarbij ook zonnehoeden/petjes/sjaals voor de momenten dat je blootstelling aan de zon niet kunt vermijden. Dit is heel belangrijk om pigmentvlekken te voorkomen en de laserbehandeling goed te laten aanslaan. Kies dan wel voor een gifvrije variant zoals deze op de website van Greenjump.

Inwendig

 • Mannelijke hormonen
  Belangrijk om te weten is dat in de meeste gevallen de haargroei gestimuleerd wordt door de overmatige aanwezigheid van mannelijk hormonen. Er zijn vele soorten mannelijke hormonen en daarom is een standaard bloedtest bij de huisarts of gynaecoloog niet altijd voldoende. Voor een goed bloedonderzoek dient het volledige spectrum aan androgenen te worden getest, evenals het SHBG hormoon. Dit gebeurt niet standaard, weet dus of je wel een volledige meting hebt gekregen.
 • Oorzaak aanpakken
  - Insuline niveau normaliseren
  Overmatige productie van het hormoon insuline is een belangrijke oorzaak bij de overmatige aanwezigheid van mannelijke hormonen. Insuline stimuleert de aanwezigheid van mannelijk hormonen in het bloed. Te veel insuline is meestal de grootste boosdoener bij PCOS klachten. 9 op de 10 vrouwen met PCOS heeft last van insuline resistentie. Een normaal insuline niveau is een belangrijke voorwaarde om de overproductie van mannelijke hormonen terug te brengen tot een gezond niveau. Je insuline niveau kun je normaliseren met het voedingssupplement D-Chiro-Inositol en slimme aanpassingen in voeding
  - Fijngemalen Lijnzaadkuur
  Lignanen, in het bijzonder SDG lignanen hebbn de eigenschap om het SHBG hormoon te laten stijgen. SHBG staat voor Sex Hormone Binding Globolin. SHBG is bij PCOS klachten vaak te laag, waardoor de aangemaakte testosteron in het bloed niet voldoende kan worden gebonden en vervolgens vrij kan rondzwerven om schade te doen in de vorm van acne, overbeharing en haaruitval. Testosteron is normaal gesproken in het bloed grotendeels (95-98%) inactief doordat het gebonden is aan SHBG en andere bloedeiwitten.Wanneer deze bloedeiwitten onvoldoende aanwezig zijn krijgen vrouwen hormonale problemen, omdat zij immers niet gebouwd zijn op een overmatige aanwezigheid van mannelijke hormonen in het bloed.  Dit kan zich dan uiten in mannelijke kenmerken zoals overbeharing.
  - Ont-stressen
  Stress heeft vaak een ongewenste impact op de niveaus van mannelijke hormonen in het vrouwelijk lichaam. Daarom is het belangrijk om regelmatig momenten te creëren die ontspanning brengen in het lichaam. Meditaite is een goede manier om dit te doen. Minimaal 15 minuten per dag stil zitten in een ruimte waar je niet gestoord kunt worden en gewoon adem halen heeft al een groot effect. Daarbij is het aan te raden om regelmatig aan body-mind technieken te doen zoals yoga, pilates of tai chi.
  Wanneer de bloedsuikerspiegel stabiliseert, slaat de laser behandeling opeens veel beter aan omdat er geen of veel minder nieuwe haartjes ontstaan. Eenmaal geactiveerde haarzakjes dienen nog wel behandeld te worden met een laser.
 • Anti-conceptie pil is geen oplossing
  Het gebruik van de Diane pil kan de haargroei en acne op korte termijn wel reduceren, maar niet zonder bijwerkingen. Vaak wordt gemeld dat na het stoppen met deze pil de klachten erger terug komen dan daarvoor. Lees ook: ‘PCOS en de Dianepil’
 • Emotionele versterking
  Het is heel logisch dat dit je emotioneel zo diep raakt, want het raakt je in je basis als vrouw en kan je heel erg belemmeren in sociale contacten. Het heeft een heftige invloed op je kwaliteit van leven. Erken dit voor jezelf, ook wanneer je omgeving of je arts niet ziet hoe zwaar dit voor je is. Het is niet voor niets dat steeds meer psychologische onderzoeken aantonen dat PCOS en met name dan klachten zoals overbeharing kunnen bijdragen aan ernstige depressie met slechte afloop. Dit vertellen we om aan te geven dat je best wat begrip voor jezelf mag hebben in deze situatie. Weet ook dat je niet de enige bent, maar dat heel veel vrouwen er niet over durven te praten.

  Daar komt nog bij dat een verstoorde hormoonbalans ook vaak zorgt voor stemmingswisselingen, wat het moeilijke maakt om je sterk te maken in deze uitdaging. Zie deze situatie als een ervaring waardoor je kunt leren wat het is om echt, authentiek zelfvertrouwen te creëren. Je kunt ervaren wat het is om zelfvertrouwen te hebben onafhankelijk van je uiterlijk. Je zult mensen straks minder snel beoordelen op hoe ze eruit zien. Ook kun je in deze ervaring beter leren kennen wie je echte vrienden zijn, wie je waarderen voor wie je bent en er onvoorwaardelijk voor je zijn. Zie het zo dat veel vrouwen die eruit komen uiteindelijk dankbaar zijn voor deze ervaring, hoe gek het ook klinkt. Je kunt er namelijk ijzersterk uit komen met een open hart voor innerlijke schoonheid.  


        Veel succes bij het bereiken van je doel. Geef niet op. Je kunt er echt vanaf komen.
        Alle goeds,
        Team PCOS-solutions