test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

'Eet koolhydraten met mate' door Ralph Moorman

Ralph Moorman is één van de voortrekkers om bewustzijn te creëren over het effect van voeding op onze hormoonhuishouding. In plaats van onszelf te straffen met diëten, geeft hij inzicht in welke voeding je hormoonbalans ondersteunt en welke voeding je hormoonbalans schade toebrengt. Honger leiden is niet nodig en zelfs ongezond!

Naar mijn mening is het eten van teveel koolhydraten de hoofdoorzaak van onze obesitasepidemie.

Sinds de ‘Let op Vet’ campagne van de overheid zijn we massaal vet gaan weren en in plaats daarvan suikers en koolhydraten gaan eten met alle gevolgen van dien. Ik denk dat ik niet veel meer hoef uit te leggen over het dikmakende effect van suikers en koolhydraten. Insuline is een vetopslaghormoon en een overdaad aan koolhydraten zorgt ervoor:

 

 • Dat cellen ongevoeliger worden voor insuline
 • Dat er steeds meer insuline aangemaakt moet worden om de bloedsuiker naar beneden te krijgen(insulineresistentie. Er komt dus steeds meer vetmakend hormoon in omloop
 • Door de zeer grote hoeveelheid insuline wordt uiteindelijk de bloedsuiker te sterk naar beneden getrokken waardoor een hongergevoel ontstaat en veel mensen gaan overeten
 • Ook worden cellen minder gevoelig voor het verzadigende serotine, zodat je steeds meer suiker nodig hebt om dit te bereiken. Dit kan in combinatie met insulineresistentie leiden tot suiker- en koolhydraatverslaving

Het is zeer belangrijk voor de bloedsuiker en insulinegevoeligheid op de lange termijn dat de koolhydraten die je eet langzaam als glucose in je bloed vrijkomen. Hierbij is de glycemische index en de glycemische belasting van belang:

Glycemische index

Sommige producten zijn sterk geraffineerd waardoor ze de bloedsuikerspiegel zeer snel doen stijgen. Hierdoor dient het lichaam snel flinke hoeveelheden insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Hier volgt ook een diepere bloedsuikerdip op dan voedingsmiddelen met een lage glycemische index. Hoe snel de koolhydraten in een bepaald voedingsmiddel door het lichaam kunnen worden afgebroken bepaalt de Glycemische Index ervan. De Glycemische Index drukt dus uit (met een getal van 1 tot 100) hoe snel een bepaald voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen, in verhouding tot pure glucose. Pure glucose heeft dus een GI-waarde van 100 en bijvoorbeeld komkommer beneden de 10.

Glycemische Index versus Glycemische Lading

Niet alleen de snelheid van opname is bepalend voor de hoeveelheid insuline die nodig is om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, maar ook de totale hoeveelheid glucose die in een voedingsmiddel aanwezig is. Belangrijk is dus het aantal koolhydraten per 100 gram van een product.

Deze tabel geeft weer dat de Glycemische Index (de eerste twee kolommen) totaal geen rekening houdt met het aantal koolhydraten in een product. Aardappels hebben dan wel een GI van 95, maar bevatten slechts 14,8 koolhydraten per 100 gram. Roggebrood daarentegen heeft een GI van slechts 55, maar bevat ruim 3 keer zoveel koolhydraten per 100 gram als aardappels. Wanneer heel veel glucose langzaam wordt opgenomen schiet je natuurlijk niets op. Je wilt weinig glucose die ook nog eens langzaam wordt opgenomen. De Glycemische Lading houdt wel rekening met het aantal koolhydraten en de insuline die nodig is om ze te verwerken. De Glycemische Lading is dus een veel betere indicator tijdens je dieet dan de Glycemische Index.

Wat zeer belangrijk is om te weten is dat de glycemische index en lading allebei zijn bepaald door het voedingsmiddel afzonderlijk. Er zijn manieren door menging met ander voedsel om de opnamesnelheid te vertragen (vertraagde maaglediging), namelijk samen eten met:

 • Vetten
 • Eiwitten
 • Vezels

Dit is een zeer belangrijke truc om te gebruiken in het hormoonbalans dieet.

Maar schrap zeker niet alle koolhydraten van het menu, want ze zijn ook onmisbaar (o.a. voor de hersenen en rode bloedlichaampjes). Een dieet dat extreem weinig koolhydraten bevat, verhoogt weliswaar de insulinegevoeligheid, maar dit gunstige effect kan teniet worden gedaan door een vertraging van de schildklier (bescherming hersenen). Een inname van ca. 30 energieprocent aan traag opneembare koolhydraten, zoals in het oerdieet lijkt optimaal. Veel fanatieke volhouders van Atkins en eiwitdiëten komen hier niet aan. Langzame koolhydraten vind je in: granen (glutenvrij nemen!), bonen, rauwkost, groenten, rijst, aardappelen, pasta (glutenvrij nemen!), e.d.

Voorbeelden van producten met hun GI/GL: http://www.mendosa.com/gilists.htm

Let op fructose!

Als je naar de glycemische belasting kijkt van voedingsmiddelen zie je dat fructose een lage GB heeft. Toch moet je juist voor fructose ontzettend oppassen. Teveel fructose kan leiden tot:

 • Leververvetting (belangrijk opslagorgaan van glycogeen) en daardoor meer diabetes (en
 • dat met een lage GI)
 • Kankercellen voeden zich met fructose
 • Fructose leidt meer tot glycatie dan glucose (zie hieronder)

Toch denken veel mensen dat fructose en fruitsuikers niet tot de suikers gerekend moeten worden. Hier speelt de industrie dankbaar op in. Het gaat hier om: “Wat denken mensen dat gezond is en niet wat is er nu echt gezond. Let op met: High Corn Fructose Sirup, fructose. Agavenectar, 100% natuurlijke suiker, fruitconcentraten.

Gezonde groet,

Ralph Moorman

Het boek 'het hormoonbalansdieet' kun je vinden in onze webshop.
Kijk ook eens bij het artikel wat Ralph Moorman gemaakt heeft over PCOS: http://www.dehormoonfactor.nl/pcos-onregelmatig-of-niet-menstrueren

 

Plaats uw reactie

De reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.

Reacties

 • De rauwe chocolade van het merk Lovechock is heel erg lekker en heel erg gezond :)

  Geplaatst door Jessica - PCOS-solutions, 31/01/2013 11:50am (6 jaren geleden)

 • Ralph, dit bericht kan geen toeval zijn. Na onze ontmoeting bij The Model Expercience en het winnen van je boek ben ik me nog meer in jouw dieet gaan verdiepen, aangezien ik lijd aan PCOS. En je geloof het bijna niet, maar na bijna 10 jaar geen menstruatie was het gister zover. Nog wel even wennen, maar uiteraard blij en verrast vooral. Nu nog proberen van de chocola af te blijven deze week ;-)

  Geplaatst door Noeska, 10/12/2012 9:44pm (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties