test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

Hormoonbalans vinden vanaf je tienerjaren (gastblog van PCOS solutions bij Energieke Vrouwen Acedemie)

Hormoonbalans vinden vanaf je tienerjaren

Verstoring van de hormoonbalans begon voor mij niet na mijn 40e, maar op mijn 13e al. Al heel jong kreeg ik de pil voorgeschreven van mijn huisarts, om mijn cyclus te “reguleren”. Ik wist toen nog niet dat je cyclus niet gereguleerd wordt, maar dat de pil eigenlijk je eisprong stil legt en er iedere maand met kunstmatige hormonen een bloeding wordt opgewekt.  Er was toen nog niet zo veel te doen om de Diane Pil zoals vandaag de dag. Ook merkte ik er niet veel van, behalve dat het handig was. Het doorslikken van de pil als je bijvoorbeeld op vakantie ging werd toen ook vrij normaal gevonden. Op mijn 16e begon ik er echter toch nadelige effecten van te ondervinden.

Van overgewicht tot eczeem en baardhaartjes

Van een jonge meid met een stralend gezicht en een slank lichaam kwamen er deprimerende klachten om de hoek kijken. Mijn gewicht nam opeens toe, ik kon niet ophouden met eten, had eczeem en acné in mijn gezicht, was emotioneel erg instabiel en kreeg darmproblemen. Wat voor mij nog het meest verontrustend was, was het feit dat ik steeds vaker een donker haartje vond in mijn hals of op mijn kin. Bij de huisarts kwam ik nauwelijks verder behalve een hormoonzalf voor mijn huidproblemen en pijnstillers samen met vezels voor mijn buik.

Ik stopte met de pil omdat ik aan mijn water voelde dat dit niet goed voor mij was. Het gevolg was dat mijn menstruatie opeens helemaal uitbleef. Dat vond ik eerst wel makkelijk, maar alle klachten op een stokje: ik wilde wel mijn gezondheid terug!

Mijn zoektocht in de tijd zonder internet

Ik startte een zoektocht naar mijn gezondheid zonder het internet zoals dat nu bestaat. Ik kwam in aanraking met Tai Chi en de stress reductie die ik hierbij ondervond, verbeterde mijn gezondheid met behoorlijke sprongen op het gebied van mijn energieniveau en stemming.

Via een homeopaat merkte ik dat mijn menstruatie weer op gang kon komen, enkel door het prikken van enkele naalden in de buurt van mijn baarmoeder! Deze man leerde mij veel over het menselijk lichaam vanuit een holistisch oogpunt en ik begon kunstmatige toevoegingen in mijn eten te vermijden en bleef doorgaan met het trainen van mijn lichaam volgens de Chinese krijgskunsten.

Een jong meisje met zware overbeharing

Mijn uiterlijke problemen namen echter nog meer toe. De enkele haartjes in mijn gezicht werd zware overbeharing, en de paar pukkels in mijn gezicht veranderde in serieuze acné. Mijn gewicht was ook niet normaal in vergelijking met de 15 uur in de week trainen. Ik dacht dat ik heel gezond at, veel volkoren producten, eiwitten en andere energiebevattende producten die veel sporters tot zich nemen. Allemaal gevuld met koolhydraten.

Ik durfde over mijn overbeharing eigenlijk met niemand te praten, zelfs niet met mijn huisarts. Ik beet me vast in mijn training en probeerde mijn gezicht zelf schoon te houden met allerlei middelen die daarvoor beschikbaar waren. Maar wat voelde ik me vaak ongelukkig.

Geen enkele medicatie gaf een oplossing

Toen ik halverwege mijn studie naar Den Haag verhuisde, een nieuw begin voor mij, was ik vastbesloten om weer die stralende mooie meid te worden die ik jaren geleden kwijt was geraakt. Het internet stond nu wel volledig tot mijn beschikking en ik was mondig genoeg geworden om naar artsen toe te stappen en zelfs auteurs van boeken in Amerika aan te schrijven. Ik las veel Engelstalige boeken omdat daar zo veel meer kennis te halen viel.

Huisartsen konden er weinig mee, vertelden mij, ‘ga maar aan de pil’. Moest ik me er maar bij neerleggen? Ik wilde de oorzaak weten en geen pleister op de wond! Dat antwoord bleek ver te zoeken, hoe specialistischer de arts, hoe zwaarder het voorstel voor andere vormen van medicatie waar ik helemaal niet goed van werd. Van sommigen viel ik zelfs een paar keer op een dag bijna flauw.

Het bleek PCOS te zijn!

Mijn zoektocht en doorzettingsvermogen werd op een gegeven moment toch beloond. Eerst hielp progesteron crème in een natuurlijke vorm (vanuit de VS) om mijn cyclus op gang te houden, hoewel het nog steeds geen echte oplossing was. Tot ik op een gegeven moment uiteindelijk een diagnose kreeg die mij hielp in mijn zoektocht, namelijk Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Nu hecht ik weinig waarde aan de door de farmaceutische industrie gemaakte labels om medicijnen op te kunnen verkopen, maar het maakte mijn zoektocht naar de oorzaak wel een stuk gemakkelijker. Het bleek dat tien procent van de vrouwen dit heeft en dat het de meest voorkomende oorzaak van overbeharing is. Waarom hebben alle artsen die ik in die 4 jaar versleten had, mij dit niet kunnen vertellen?

PCOS helen begint met je bloedsuikerspiegel

Via websites in de VS kwam ik door dit label PCOS erachter dat naast stress (ja logisch) de grootste oorzaak in de bloedsuiker te vinden is. Dus al die jaren dat ik dacht dat ik gezond aan het eten was met al mijn bewustzijn over natuurlijke voeding had ik blijkbaar de plank helemaal mis geslagen! Want het waren juist de koolhydraten die mij onderuit haalden!

Ik besloot resoluut om een paar dagen alle koolhydraten te vermijden. Wat een opgave zeg! Ik voelde me net een junkie die haar drugs niet had. Nu weet ik dat dit ook letterlijk zo was. Een suikerverslaving die ervoor zorgde dat ik veel te veel van het hormoon insuline aanmaakte, zorgde niet alleen voor de bekende stemmingswisselingen, vetopslag en vermoeidheid, maar ook voor het feit dat mijn mannelijk hormonen door het dak gingen!

Voedingssupplementen bleken behulpzaam

Ik vond voedingssupplementen die mij hielpen om deze neerwaartse spiraal van insulineresistentie, zoals dit genoemd wordt, te doorbreken. Met behulp van een stofje genaamd D-Chiro-Inositol kon ik gaan ervaren hoe het is om een goed functionerende bloedsuikerspiegel te hebben. Omdat mijn cellen opeens weer het signaal van binnenkomende suikers doorkregen, was het net alsof er een lichtknopje aan ging. Mijn acné ging weg! Ik snakte niet meer naar suiker, kon nu gemakkelijk die aanpassingen in mijn voeding maken die zo essentieel waren voor herstel. Namelijk die overdaad aan snelle koolhydraten terug dringen en alleen maar kiezen voor langzame koolhydraten en suikers.

De lange speurtocht was ten einde!

Na zeven jaar voelde ik me eindelijk weer mezelf! Alsof ik in een waas van mist had geleefd. Mijn menstruatiecyclus kwam weer op gang, zonder het gebruik van natuurlijk progesteron. Mijn gewicht daalde met tien kilo. Ik had zo veel meer energie en zelfvertrouwen! De laserbehandeling voor het verwijderen van de donkere haren in mijn gezicht, die ik na lange tijd van testen en nog eens testen had gevonden, sloeg opeens wel aan. Ik had mijn leven weer terug en wist maar één ding, dit moet bekend worden! Ik kon niet anders dan tijdens de laatste fase van mijn studie iets opzetten waar vrouwen in Nederland met deze problemen de juiste informatie kunnen vinden. Voor herkenning van de oorzaak achter deze vervelende klachten en alle alternatieve mogelijkheden voor het gebruik van de anti-conceptiepil en andere kunstmatige middelen die de brand uiteindelijk niet blussen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in mijn website: www.pcos-solutions.nl

Vrouw-zijn in stralende gezondheid en energie!

Zo is de strijd niet voor niets geweest en ben ik er sterker uit gekomen, niet alleen voor mezelf maar ook voor vele anderen. En uiteindelijk is dat toch wat gelukkig maakt: al het moois wat je te geven hebt aan de wereld. Je kunt elke crisis om zetten in een kans om er mooier en sterker uit te komen dan je er in ging. Nu bestaat mijn dagelijks werk aan het overdragen van kennis over gezond omgaan met PCOS en blijf ik onderzoek doen naar manieren om je gezondheid als vrouw op een natuurlijke manier te verbeteren in deze waanzinnig drukke maatschappij. Er is zo veel vraag naar hulp bij het ontwikkelen van een gezond leef- en eetpatroon en het is zo hard nodig! Want het is niet nodig om te lijden, vrouw- zijn kan ook in stralende gezondheid en energie!

Jessica Damhuis

www.pcos-solutions.nl

Plaats uw reactie

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties