test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

Natuurlijk Gezond Vruchtbaar

Tips voor natuurlijke en gezonde verbetering van je vruchtbaarheid


Vruchtbaarheid is het gevolg van een gezond lichaam en geen doel op zich. Heel vaak is het niet nodig om direct te starten met medicatie. Bovendien is het ook niet logisch, wanneer de oorzaak van je gebrek aan vruchtbaarheid niet achterhaald is. Goed onderzoek naar de oorzaak en effectieve manieren voor herstel zijn beschikbaar, alleen niet standaard in het reguliere circuit.

In de praktijk is het heel vaak niet nodig om medicatie in te zetten wanneer de oorzaak goed wordt aangepakt. Er wordt door artsen veelal verteld dat in het geval van PCOS het bij voorbaat al niet meer mogelijk is om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Dat is niet waar. Wanneer je PCOS klachten hebt, heb je last van een verminderde vruchtbaarheid. Dat is geen onvruchtbaarheid. In de praktijk zijn al heel veel vrouwen op eigen kracht door gezondheidsverbeteringen aan te brengen op een natuurlijke manier spontaan zwanger geworden. Focus dus op herstel van je hormonale gezondheid. Dat geeft meer resultaat dan meteen en alleen medicatie. De meeste Artsen zijn simpelweg niet opgeleid voor gezondheidsverbetering en zijn gebonden aan landelijke protocollen voor standaard medicatie. Vruchtbaarheid door herstel van je gezondheid brengt je verder! Hieronder kun je factoren vinden die je gezondheid en vruchtbaarheid in de kern belemmeren en die je zélf positief kunt beïnvloeden. Focus op díe factoren die je gezondheid beïnvloeden, die je zelf kunt verbeteren.

I Bloedsuikerspiegel

Geschat wordt dat ongeveer 80% van de vrouwen met PCOS klachten te maken heeft met insuline resistentie. Je insuline niveau kan ook uit balans zijn wanneer je geen overgewicht hebt, het is aan te raden om dit altijd uit te sluiten. Kijk op deze pagina ‘hoe weet ik of ik last heb van insuline resistentie’. De ervaring en verschillende wetenschappelijke onderzoeken leren ons dat voedingssupplementen gericht op een stabiele bloedsuikerspiegel  en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel met behulp van voeding in de meeste gevallen de eisprong op gang kunnen brengen binnen twee maanden tijd. Insuline is een heel krachtig hormoon. Wanneer dit uit balans is heeft het een sterke invloed op de aanmaak van mannelijke hormonen, de vetopslag en het beïnvloedt het geheel aan hormonen die belangrijk zijn voor een gezonde eisprong.
PCOS klachten en vruchtbaarheidsproblemen in het algemeen kunnen ook zeker voorkomen zonder insuline resistentie. Mocht je tot het kleine percentage behoren van de vrouwen met PCOS die geen problemen heeft met de bloedsuikerspiegel, dan is het nog steeds van essentieel belang om alleen gezonde suikers en duurzame koolhydraten te gebruiken. Kijk hiervoor op de voedingspagina.

II Verdere factoren

Hieronder een aantal factoren waarvan ze bekend staan om hun directe effect op je vruchtbaarheid.

 • Vitamine D3
  Wist je dat vitamine D3 eigenlijk geen vitamine is, maar een hormoon? D3 werkt nauw samen met je progesteron niveau, wat zo belangrijk is voor een regelmatige cyclus. Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken gedaan over de relatie tussen vitamine D tekorten en PCOS klachten en de positieve invloed van extra D3 op de vruchtbaarheid. Experts op het gebied van vitamine D er het inmiddels over eens dat een hoeveelheid van 2000IU een nodig is voor een goede gezondheid. Kies wel voor zuivere vitamine D3 van plantaardige oorsprong.
 • Herstel je vochtbalans
  Een goede vochtbalans een een balangrijke voorwaarde voor nieuw leven. Het is het eerste waar we naar kijken bij een planeet voor levensvatbaarheid en dat is niet voor niks. Zonder voldoende water is er geen leven. Het is het samenspel van mineralen en voldoende water wat goed opgenomen kan worden (niet onder druk heeft gestaan in leiding en niet vervuild is door plastic e.d.) wat zorgt voor voldoende water in en rondom te cellen. Hier kun je het vochtbalans herstelplan lezen.
 • Foliumzuur alleen in een complex
  Foliumzuur alleen is niet aan te raden. Dit kan een negatieve invloed hebben op de aanwezigheid van vitamine B12, welke zeer belangrijk is voor de vruchtbaarheid. Beter is het om foliumzuur binnen te krijgen via een goede prenatal formule van een zuiver merk. Merken zoals Solgar en PRL hebben een goede waarborging van zuiverheid, waardoor je gegarandeerd vrij bent van hormoon verstorende stoffen. Probeer voedingssupplementen van de drogist zoveel mogelijk te vermijden.
 • Ademhaling
  Een goede diepe ademhaling is een vruchtbaarheidsbehandeling op zich, werd door huisartsen van de oude stempel veel toegepast in combinatie met aanvulling vitamine B’s. Een goede ademsessie is zeer effectief om stress hormonen te doen dalen en de zuurstofdoorvoer , energietoevoer en doorbloeding bij je baarmoeder en eierstokken te verbeteren. Een goed adres hiervoor is bijvoorbeeld: SatsangSoraya in Amersfoort
 • Essentiële vetzuren
  Vermijd ten alle tijden visolie(capsules). Het risico op schadelijke hormoonverstorende stoffen die hierin terecht kunnen komen is te groot door de vervuiling. Kies bijvoorbeeld voor een zuivere vorm van Krill olie, deze heeft een uitgewezen positief effect op de hormoonhuishouding.
 • SHBG niveau
  Je SHBG (hormoon) niveau is een belangrijke parameter, wanneer deze te laag is, kun je lezen over de lijnzaadkuur op de voedingspagina.
 • De Psoas spier
  De ilio psoas spier in het bekken gebied kan goed vast zitten. Dit heeft een zeer sterke invloed op de functie van de baarmoeder en de eierstokken. Wanneer deze met diepe massage losgemaakt kan worden door een fysiotherapeut treedt er vaak een zeer goede verbetering op in de menstruele cyclus. Bel een fysiotherapeut met de vraag of hij/zij deze spier met diepe massage wilt losmaken.
 • Natuurlijk progesteron kuur
  Er zijn veel positieve ervaringen met een natuurlijk progesteron kuur voorafgaande aan de zwangerschap. Lees in dit artikel de laatste alinea over natuurlijk progesteron creme.  
 • Reinig je lichaam met een Tarwegrassap kuur
  Tarwegrassap is één van de meest effectieve manieren om je lichaam van binnen schoon te maken waardoor alles eigenlijk beter gaat functioneren. De organen zoals je darmen en je lever die zo belangrijk zijn voor de aanmaak en filtering van hormonen spelen hierbij een grote rol. Ook kan door tarwegras sap belastende resten van medicijnen e.a. uit het lichaam worden afgevoerd.
  Voor meer informatie: Raw Superfoods 
 • Beweging op holistische wijze
  Intensief sporten is geen goed idee als je je vruchtbaarheid wilt verbeteren. Dit maakt allerlei onwenselijke hormonen in je lichaam aan, veel stress hormonen. Regelmatig en rustig op een laag tempo bewegen is bovendien veel effectiever voor bijvoorbeeld gewichtsverlies. Beweging op holistische wijze zoals Yoga, Tai Chi of Pilates heeft uitgewezen een positieve invloed te geven op de vruchtbaarheid.
 • Mediteer!
  De geneeskrachtige werking van meditatie heeft zich keer op keer weer bewezen. Vaak werd de spirituele kant ervan benadrukt, maar meditatie heeft aantoonbare fysieke effecten en er zijn nu steeds meer artsen die deze vorm van therapie aanraden in plaats van bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen voor te schrijven. Er vinden letterlijk veranderingen plaats in hoe de hersenen werken. Door regelmatige meditatie vindt er een vermindering van het stress hormoon cortisol plaats. Dit heeft tot effect dat er een algehele verbetering van je hormoonbalans optreedt. Stress in namelijk "killing" voor je vruchtbaarheid.Hoe mediteer je dan? Gewoon stil zitten 5 - 15 minuten per dag en je gedachten laten gaan. Probeer rustig en diep adem te halen.
 • Mobiele telefoon niet in je broekzak, ook voor je partner
  Het dragen van een mobiele telefoon in de broekzak heeft een zeer negatieve invloed op de kwaliteit van de eitjes bij de vrouw en de zaadproductie van de man. Vermijd mobiele straling en wifi in de buurt van het bekkengebied voor zowel jou als je partner. bron: BBC, WebMD


Probeer een positieve relatie met je lichaam op te bouwen. Je lichaam geeft geen ruimte aan nieuw leven op het moment dat de omgeving daar nog niet klaar voor is. Wanneer het lichaam nog niet sterk of gezond genoeg is bijvoorbeeld. Dat is eigenlijk heel mooi, dat jouw lichaam je de kans geeft om een zo gezond mogelijke groei omgeving te creëren voor je kindje.

Elke dag een stapje in de positieve richting en je komt daar waar je wilt zijn! Veel plezier en succes bij het verbeteren van je gezondheid en daardoor ook je vruchtbaarheid op natuurlijke wijze! Mocht je nog vragen hebben, bel of mail gerust.

Alle goeds,

PCOS Solutions

Disclaimer: De informatie op www.pcos-solutions.nl en in dit document is bedoeld om degene die de kwaliteit van haar/zijn leven wil verbeteren door aan een gezonder lichaam te werken, te voorzien van een verzameling aan informatie die verspreid over het internet terug te vinden is. Alle informatie die je hier vindt is vergaard uit verschillende bronnen. Hieraan kunnen geen enkele aansprakelijkheden worden verbonden. De handreikingen, adviezen, opmerkingen en aanmoedigingen zijn vrijblijvend van aard en je blijft zelf verantwoordelijk voor hetgeen je met je lichaam doet.