test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

Osteopathie bij PCOS

Gastblog door osteopaat Rene Koonings


Hormonale stoornissen en of osteopathie daarin zou kunnen helpen. Dat was Jessica’s vraag aan mij.  Mijn ervaring is dat het zeer goed kan helpen. Allereerst zal ik mijzelf voorstellen. Mijn naam is Rene Koonings en ik heb een osteopathiepraktijk in Barendrecht (onder Rotterdam) en een in zuid Frankrijk (Pernes-les Fontaines in de Provence). Ik heb eerst fysiotherapie gestudeerd en vervolgens osteopathie aan de academie voor osteopathie te Gent. Deze opleiding duurde 5 jaar en nog eens 1 jaar om een thesis te schrijven. Sinds januari 2000 ben ik dus aan het werk als osteopaat. Sinds de periode dat mijn vrouw zwanger was heb ik mij verder gespecialiseerd in het behandelen van zwangere vrouwen, echtparen die niet zwanger konden worden en het behandelen van baby’s/kinderen.

Vruchtbaarheid


In Frankrijk is er een onderzoek gedaan naar het effect van een osteopathische behandeling bij infertiliteit. Er werden 25 vrouwen onderzocht die aan secundaire infertiliteit leden (= is verminderde vruchtbaarheid waarbij iemand al wel eerder een of meerdere kinderen heeft mogen krijgen). Gevonden werd dat het percentage zwangerschappen en bevallingen na de osteopathische behandeling hoger was dan het natuurlijke geboortecijfer, ongeacht de duur van de infertitiliteit.
(orginele titel: 'Osteopathie und Unfruchtbarkeit', Osteopathische Medizin 2013 (2): 7-9).

Osteopatie beschouwt het lichaam als een geheel


Een osteopathische behandeling houdt in dat er bij een probleem gekeken wordt naar het hele lichaam. Dus niet alleen naar de baarmoeder bijv maar ook maar de doorbloeding daarvan, de ophangbanden, het bekken, het zenuwstelsel, het hormonale stelsel etc.

Ligging baarmoeder in relatie tot een uitblijvende cyclus en menstruatiepijn


Voor hormonale balans is een goede mobiliteit belangrijk. Als een vrouw net haar menstruatie heeft gehad, ligt de baarmoeder iets naar links gekanteld. Op het meest vruchtbare moment ligt de baarmoeder precies in het midden. Hierdoor liggen de beide eierstokken precies goed op spanning (links evenveel als rechts). De diameter is dan zo groot mogelijk waardoor transport van een eicel ideaal is.

Het komt dus voor dat de baarmoeder in een bepaalde mate geblokkeerd ligt naar rechts bijv door het litteken van een operatie aan de blindedarm of door een liesbreuk. Net voor de menstruatie kan dit een pijnlijk gestuwd gevoel geven omdat de baarmoeder niet de mogelijkheid heeft naar links te kantelen. Het doorkomen van de menstruatie wordt dan als zeer bevrijdend ervaren en is de meeste pijn juist voor de menstruatie. Deze blokkade kan zo sterk zijn dat het de oorzaak kan zijn van het uitblijven van de menstruatie. Als de baarmoeder links geblokkeerd is zal de mensus zelf pijnlijk zijn en kan langer dan normaal duren. In een normale positie rust de baarmoeder op de blaas. De blaas rust op zijn beurt weer op de schede en de achterkant van de schede hangt weer op aan de baarmoeder.

Deze 3 eenheid reageert continu op elkaar. Je kan je dus wel voorstellen dat een probleem van één onderdeel gevolgen heeft voor de andere onderdelen van het geheel. Bijv inscheuring tijdens een eerdere bevalling  geven makkelijk blokkades thv de schede. Dit heeft weer gevolgen voor de stand van de blaas en de baarmoeder. De baarmoeder hangt weer op aan de onderrug waardoor ook daar klachten kunnen ontstaan.

Invloed op het gehele hormonale systeem


Wat verder nog belangrijk is, is het hormonale systeem. In het centrum van de schedel ligt de hypofyse. De hypofyse wordt ook wel de dirigent van het hormonale systeem genoemt. Ongelukken op en rondom het hoofd kunnen het functioneren van de hypofyse verstoren. Dit gebeurt dan via de botstukken en de hersenvliezen van de schedel. Een osteopaat kan deze gewrichten controleren op blokkades en deze indien nodig losmaken

Geschreven door: Rene Konings – Osteopathie Barendrecht
http://www.osteopathiebarendrecht.nl

Nawoord:
Rene Konings is een zeer deskundige osteopaat die zijn praktijk in Barendrecht heeft en gespecialiseerd is in hormonale- en vruchtbaarheidsproblemen. Zoek je een osteopaat bij jou in de buurt, zoek dan iemand met hetzelfde specialisme. Heel belangrijk hierbij is dat je op je gemak bent bij die persoon, zodat je in veiligheid ontspannen de behandeling in kunt gaan. Kies dus een behandelaar die bij jou past. Op de website van de vereniging voor osteopathie kan je een geregistreerd osteopaat bij jou in de buurt vinden.