test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

Over Soja

De meeste mensen zijn zich bewust van het feit dat het gezonder is om minder vlees te eten. Als we dan in de supermarkt kijken naar vlees- en melkvervangers kijken, dan zijn deze voor het grootste deel gebaseerd zijn op soja. Er zijn in het verleden veel gezonde eigenschappen aan soja toegeschreven, maar is soja eigenlijk wel zo gezond?

 

Soja wordt in Zuid-Amerika geteeld voor de export. Grote delen van Argentinië, Brazilië en Paraguay zijn bedekt met uitgestrekte sojavelden. Per schip gaat de soja naar de Europese Unie en China om gebruikt te worden als veevoer. Nederland is de op een na grootste importeur ter wereld.

Fytinezuur

De meeste sojaproducten die beschikbaar zijn in de supermarkt bestaan uit ongefermenteerde soja. Ongefermenteerde soja bevat veel Fytinezuur. Fytinezuur kan bij consumptie van grote hoeveelheden de inname van essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink in het spijsverteringsstelsel blokkeren. Bij kinderen en menstruerende vrouwen kan fytinezuur daardoor een zeer negatief effect hebben, omdat vrouwen en kinderen deze stoffen heel hard nodig hebben.

Fyto-oestrogenen

Een ander verstorend effect op de gezondheid heeft te maken met de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze oestrogenen kunnen de effecten van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. Hierdoor hebben deze fyto-oestrogenen een hormoonverstorend effect en de mogelijkheid om vruchtbaarheid te verminderen of stil te leggen. Bovendien wordt door inname van fytro-oestrogenen de kans op borstkanker in volwassen vrouwen vergroot. Ook kunnen fyto-oestrogenen een overmatig werkende schildklier en schildklierkanker veroorzaken. Ongefermenteerde soja is het meest problematisch voor zuigelingen, omdat zuigelingen die uitsluitend zuigelingenmelk op basis van soja krijgen per dag naar schatting dezelfde hoeveelheid oestrogeen binnen krijgen als in vijf anticonceptiepillen zit.

GMO soja

Bijna alle soja die Nederland importeert is genetisch gemanipuleerd (GMO). Sinds 1994, zijn een reeks planten ontwikkeld waarbij gebruik werd gemaakt van genetische manipulatie. Over deze GMO planten is heel wat ophef ontstaan. Vooral in Europa, waar men zich afvraagt of genetisch gemodificeerde planten wel veilig zijn.
Bij GMO planten worden  moderne biotechnologische hulpmiddelen gebruiken om een gen in te planten in een gewas waardoor “betere” eigenschappen ontstaan. Dat wil zeggen; beter voor de winst van de bedrijven die ze produceren. De meeste genetische wijzigingen maken het kweken van de gewassen namelijk gemakkelijker.  
De firma Monsanto heeft de soja zo gemaakt dat ze bestand is tegen het bestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat). Vrijwel alle andere planten gaan hier aan dood. Zo kunnen de velden eerst bespoten worden, waarna de soja wordt ingezaaid. Dan volgen elke drie tot zes weken een bespuiting met Roundup en andere bestrijdingsmiddelen om groei van onkruid tegen te gaan. Deze soja vraagt dan ook om grootschalig gebruik van landbouwgif.  Zowel de zaden als de bestrijdingsmiddelen worden geleverd door Monsanto. Onkruid wordt langzaam resistent en dat vraag om inzet van meer roundup of een mix met andere gifstoffen.
GMO planten gaan hierdoor gepaard met gezondheidsgevaren: allergieën, genoverdracht (genen bestand tegen antibiotica kunnen van GMO planten overgaan naar darmbacteriën). Glyfosaat (roundup) is veel schadelijker dan tot nu toe aangenomen werd, en wordt in verband gebracht met miskramen, geboortedefecten en kanker bij mensen, zelfs in doses lager dan gangbaar in de landbouw. De Argentijnse professor Andrés Carrasco, co-auteur van het rapport, toonde aan dat glyfosaat misvormingen veroorzaakt in de embryo’s van kikkers en kippen. Niet alleen ongezond voor jou, maar ook voor de mensen die naast deze gewassen wonen. Bekijk ook het youtubefilmpje hieronder om te zien wat Glyfosaat met de bewoners in de omgeving doet. Dan koop je nooit meer soja van niet-biologische teelt.

Biologische producten bevatten nooit genetisch gemanipuleerde soja omdat dit verboden is.

Soja die wél gezond is

Gefermenteerde sojaproducten die gemaakt zijn van bio-organische niet-bewerkte soja zijn wel gezond. Mits met mate geconsumeerd natuurlijk. Gefermenteerde soja vind je in producten zoals tempé, sojasaus (specifiek de gefermenteerde) en miso. Gefermenteerde soja is, in tegenstelling tot ongefermenteerde soja, wel gezond omdat hier het fytinezuur tijdens het fermentatieproces geneutraliseerd wordt. Gefermenteerde soja heeft ook nog een gunstige invloed op onze darmflora.

Bron: Jesse van der Velde , Soya.be, wij worden wakker, wanttoknow

Plaats uw reactie

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties