test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

PCOS en de Diane-35 Pil

Door: Jessica Damhuis

Het standaard eerstelijns protocol voor PCOS klachten bij de arts is “Gebruik de anti-conceptie pil en als je kinderen wilt, kun je terug komen voor verdere behandeling.” Dit advies leidt tot veel frustratie bij vrouwen met een PCOS-diagnose. Het is immers geen gezondheidsbevorderend advies en vruchtbaarheidsproblemen worden uitgesteld tot het moment dat het echt belangrijk wordt. Veel vrouwen voelen zich er niet prettig bij om het probleem op de lange baan te schuiven tot er een kinderwens ontstaat. En terecht! Je hebt ten slotte NU recht op gezondheid en kwaliteit van leven. Daarbij kun je toch echt beter je vruchtbaarheidsproblemen aanpakken voordat je kinderen wilt.

Toepassing Diane pil

De Dianepil wordt voorgeschreven tegen acne, haaruitval en overbeharing. Deze klachten ontstaan door de stimulerende werking van androgenen (mannelijke hormonen) op de talgklieren en de haargroei. Androgenen worden zowel door mannen als door vrouwen gevormd, maar bij vrouwen is dit over het algemeen veel minder. Wanneer bij de vrouw te veel mannelijke hormonen in het bloed zijn, ontstaan klachten zoals haaruitval, acne en overbeharing. [7] De Diane pil wordt als ‘anti-androgeen’ anticonceptie pil ingezet tegen deze klachten, maar is zeker niet zonder bijwerkingen. 

De werkzame stoffen in de Diane pil

Cyproteronacetaat
Dit is de chemische verbinding die wordt gebruikt als anti-androgeen. Hoewel in de bijsluiters staat dat deze stof de productie en werking van androgenen remt, is het accurater om te zeggen dat de werkzame stof in de Diane pil de receptoren voor testosteron blokkeert, waardoor het mannelijke hormoon zijn werking niet meer kan uitoefenen.  De hoeveelheid mannelijke hormonen wordt dus niet verminderd, de cellen worden er ongevoelig voor gemaakt. Ook heeft het een ander effect, waardoor de afgifte van de hormonen LH en FSH door de hypofyse wordt verminderd.

Ethinylestradiol
Ethinylestradiol (EE), is een oestrogeen dat in vrijwel alle anticonceptiepillen gebruikt wordt. Deze stof stimuleert de aanmaak van SHBG (= Sex Hormone Binding Globulin) en CBG (= Corticoid Binding Globulin) in de lever tijdens aanhoudend gebruik. SHBG is een eiwit dat in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam. Door SHBG wordt testosteron voor vrouwen dus niet verminderd, maar eerder “onschadelijk” gemaakt. [1]
Nu is dit natuurlijk nogal heftig voor de natuurlijke processen in het vrouwelijke lichaam. Hoewel er op korte termijn schijnbare resultaten optreden (vermindering haargroei, acne en haaruitval) is het vrij logisch dat het lichaam hier op de langere termijn schade van kan ondervinden. Er worden bij het gebruik van de Diane-pil, zowel in de wetenschap als in de ongedocumenteerde praktijk, dan ook veel bijwerkingen gemeld.

Bijwerkingen

Na het gebruik van de Diane pil wordt in de praktijk verergering van de klachten gemeld. Ook wordt het ontstaan van klachten die er eerst niet waren gemeld zoals haaruitval, overbeharing en acne. Dit zou kunnen worden verklaard door het feit dat de receptoren voor mannelijke hormonen lange tijd worden onderdrukt door de Diane-pil. Het is niet onwaarschijnlijk dat zodra deze stof wegvalt, de cellen opeens weer gevoelig, zo niet hypergevoelig worden voor mannelijke hormonen als voor het gebruik van de Diane pil. Dus niet alleen een uitstel van de klachten, maar ook een verergering na het stoppen met deze pil.
Naast klachten die te maken hebben met mannelijke hormonen worden er ook veel klachten gemeld die o.a. te maken hebben met de vochtbalans; hoofdpijn, migraine, hypertensie en het vasthouden van vocht zijn veelgenoemde klachten [2]. Er komen ook vaak klachten voor zoals gewichtstoename, minder libido, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen.
De meest ernstige bijwerkingen van de Diane pil, met een dodelijke afloop, hebben recentelijk veel aandacht gekregen in de media. Kijk bijvoorbeeld naar de artikelen:
‘Gebruik Diane Pil beperkt na sterfgevallen’, ‘Mogelijk elf doden door Diane pil, maar pil hoeft niet van de markt’, ‘Omstreden Diane 35 pil niet meer voorschrijven’.
De Diane pil is inmiddels een omstreden vorm van anti conceptie en is in Frankrijk inmiddels zelfs verboden.

Lengteduur pilgebruik

Het is belangrijk om te weten dat er bij het gebruik van deze pil officieel wordt aangeraden de behandeling te stoppen 3 à 4 maanden nádat de aandoening(en) waarvoor Diane-35 werd voorgeschreven is/zijn verdwenen en Diane-35 niet uitsluitend als anticonceptiemiddel te gebruiken!!! [3]
In de praktijk wordt de Diane pil echter vaak als langdurig anticonceptie middel gebruikt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderschrijft dit. Bert Leufkens, voorzitter van het CBG vertelde 4 maart j.l. in het blad Trouw: “Ook al is het hier formeel geen middel voor anticonceptie, wij denken dat het wel vaak zo wordt gebruikt. Die 160 duizend gebruiksters: zoveel vrouwen met ernstige acne zijn er helemaal niet.”

Ernstige zaak dus als gebruiksters van de Diane-pil niet goed worden voorgelicht over de aangeraden duur van gebruik. Eigenlijk ook een zeer ernstige zaak dat artsen deze pil dus wél voorschrijven als langdurig anticonceptiemiddel terwijl deze daar helemaal niet voor bedoeld is. Zij breken hiermee eigenlijk de artseneed die zij hebben afgelegd:  

“Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten.” [4]

De arts is dus verplicht de patiënt goed in te lichten over de lengte van het gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Dit zodat de patiënt zelf een goed geïnformeerde beslissing kan maken.

Merknamen

Diane-35 pillen worden ook wel verkocht onder de naam Minerva, Elisa en Zypina. [5] Naast Diane-35 wordt ook Yasmin en Yaz 24 4 voorgeschreven als middel tegen acne. Hoewel volgens een onderzoeksartikel op Pharmaselecta van deze laatste twee ook de veiligheid in twijfel wordt genomen. “Ethinylestradiol/drospirenon lijkt qua veiligheid, effectiviteit en bijwerkingen vergelijkbaar met de standaardtherapie, de tweedegeneratie sub-50 pil. Goed opgezet, dubbelblind, vergelijkend onderzoek is echter niet verricht. Met Ethinylestradiol/ drospirenon is maar beperkt ervaring opgedaan en de kosten zijn beduidend hoger dan van de diane35.“ [6]

Het natuurlijke alternatief op de Diane pil;

Gezondheid verbeteren

Vind de oorzaak achter je klachten en werk aan gezondheidsbevordering. Beschouw je lichaam als een geheel van samenwerkende systemen, kijk naar de achterliggende oorzaak en je kunt je gezondheid gaan verbeteren i.p.v de klachten af te dekken.
Hoewel stess, eiwit, vitamine  en mineraaltekorten ook een rol kunnen spelen bij haaruitval wordt in het geval van PCOS deze klacht meestal veroorzaakt door verhoogde niveaus van androgenen. (Mineraaltekorten kunnen gemeten worden met een zogenaamde Haar Mineraal Analyse (HMA) en indien nodig kunnen tekorten aangevuld worden om de balans te herstellen.)

Klachten die te maken hebben een overmatige productie van androgenen worden in nauw verband gebracht met een overproductie van het hormoon insuline. Het is onderzocht dat dit hormoon de productie van mannelijke hormonen stimuleert [8]. Dit wordt veroorzaakt doordat de cellen in het lichaam ongevoelig worden voor binnenkomende suikers [10]. Dit noemt men insuline resistentie en komt voor bij een meerderheid van de vrouwen met PCOS-klachten [9].

Teveel van het hormoon insuline zorgt niet alleen voor vetopslag (met name rond het navelgebied), eetbuien, vermoeidheid en stemmingswisselingen, maar dus ook voor de overproductie van mannelijke hormonen . Het aanpakken van insuline resistentie kan gebeuren door het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel d.m.v. voeding, supplementen (DCI & D3) en lifestyleverbeteringen. Vaak treedt er dan een aanzienlijke en duurzame verbetering op van niet alleen het uiterlijk, maar de gehele gezondheid waaronder gewicht, stemming, energie, vruchtbaarheid en menstruatiecyclus. Acne klachten reageren binnen enkele weken. Klachten die te maken hebben met overbeharing en haaruitval kunnen 3-4 maanden in beslag nemen in verband met de duur van de haargroei cyclus. Bovendien kunnen op de lange termijn chronische klachten zoals onvruchtbaarheid, diabetes en hart- en vaatziekten worden voorkomen [10].

Natuurlijke anticonceptie

Nu kan er naast de behoefte aan gezondheid ook nog steeds de noodzaak voor anti-conceptie bestaan. Binnenkort volgt een uitgebreid artikel met een overzicht van de beste en de slechtste anti-conceptie middelen voor vrouwen met PCOS. Wil je meer informatie of de meest natuurlijke vorm van anti-conceptie voor jou een optie is? Neem dan eens conctact op met de mensen van LadyComp. Zij hebben een apparaatje beschikbaar waarmee je kunt meten wanneer je vruchtbaar bent. Deze is zeer betrouwbaar. Alleen niet handig wanneer je echt een uitblijvende menstruatie hebt. Bij een langere cyclus kan het zeker een goede optie zijn.

Veel succes met het verbeteren van je gezondheid op natuurlijke wijze! Mocht je vragen hebben, bel of mail gerust.

Alle goeds,
Team PCOS-solutions

Bronnen:
[1] http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagformulier.php?id=291
[2] [7] http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h11903.pdf
[3] http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h11903.pdf
[4] http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Nederlandse-artseneed-inclusief-Eed-van-Hippocrates-Verklaring-van-Geneve-2004.htm
[5] http://www.anticonceptie-online.nl/pil.htm 
[6] http://www.pharmaselecta.nl/psonline/index.php?option=com_content&view=article&id=230&catid=24&Itemid=145
[8] http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/hu/show.cgi?fid=20080
[9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9408743
[10] http://www.umcutrecht.nl/zorg/patienten/ziektebeelden/P/pcos/vooruitzichten.htm

Alle rechten voorbehouden
Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

 

 

 

 

Plaats uw reactie

De reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.

Reacties

  • ik heb jaren de Diana pil geslikt ,maar ben door het oog van de naald gekropen
    er zat een stolsel ter grote van een ei in mijn rechter hart kamer nog maar aan twee puntjes vast aan mijn hart klep, als ik niet op tijd was geweest dan had ik er niet meer geweest. door dat ik hart klachten heb kon ik de klopping vroeg tijdig op merken en dit voelde anders aan dan normalen hart kloppingen die ik heb
    van daar dat ik gauw bij de cardioloog zat
    dit is nu 6 jaar geleden en ik geniet vol op van het leven

    Geplaatst door Joke van Bokkem, 08/04/2013 12:13pm (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties