test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

PCOS en natuurlijk progesteron

Progesteron is het hormoon dat in de tweede fase na de cyclus, na de eisprong, wordt afgegeven aan het lichaam. In grotere hoeveelheden wordt dit tijdens de zwangerschap door de placenta geproduceerd. In dit artikel vind je informatie over hoe progesteron wordt toegedient in het ziekenhuis, wat de bezwaren bij de huidige vorm van toediening zijn en waar je op wilt letten. Belangrijk om te weten is dat het lichaam het beste reageert op lichaamseigen stoffen, dus ook lichaamseigen hormonen.

Wat is belangrijk voor een optimaal progesterongehalte in het vrouwelijk lichaam?

Regelmatige Eisprong

Een voorwaarde voor de aanmaak van progesteron is een eisprong. Het gele lichaam wat zich vormt bij de eisprong zorgt namelijk voor de productie van progesteron. De oorzaak van een uitblijvende eisprong, ligt bij PCOS voornamelijk aan insuline resistentie, onnatuurlijke voeding voor ons lichaam, het gebruik van de pil, een te laag SHB niveau, verhoogde stresshormonen zoals cortisol en uitputting van het lichaam. De juiste voeding, ondersteunende voedingssupplementen, meer ontspanning, het innemen van lignanen via fijngemalen lijnzaad en het vermijden van synthetische stoffen in pillen, voedselverpakkingen en cosmetica zijn allemaal zaken die effectief zijn om je eisprong te laten terug keren.

Stabiele bloedsuikerspiegel

De receptoren voor progesteron kunnen hun functie alleen goed uitoefenen als je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt. Dus zonder grote pieken en dalen. Daarom is het volgen van de voedingsadviezen op de voedingspagina ook zo belangrijk.

Gezond Vitamine D3 niveau

Vitamine D3 wordt nog een vitamine genoemd, maar eigenlijk is het werkzaam als een hormoon. D3 werkt nauw samen met het progesteron hormoon en daarom is het heel erg belangrijk om de vitamine D3 tekorten die zo veelvuldig voorkomen bij vrouwen met PCOS op een effectieve manier aan te vullen met een zuiver, plantaardig en goed opneembaar supplement. Vitamine D3 kunnen we in Nederland eigenlijk niet voldoende via de zon of via onze voeding binnen krijgen en daarom heeft iedere Nederlander, maar vooraal doelgroepen die structureel ernstige tekorten vertonen een verhoogde behoefte aan D3. 2000 IU per dag wordt aangeraden door experts. Kies niet zomaar een vitamine D3 supplement, omdat deze al snel onderhevig zijn aan chemische productieprocessen waar je hormonen niet blij van worden.

In het reguliere medische circuit

Progesteron wordt in medicijnvorm voorgeschreven voor het opwekken van een menstruatie of bij een vruchtbaarheidsbehandeling ter ondersteuning van de tweede fase van de cyclus. Dit wordt meestal gedaan in de vorm van capsules om via de mond in te nemen. Dit is een onwenselijke manier om progesteron toe te dienen. In dit artikel kun je lezen waarom en wat het alternatief is. Merknamen voor progesteroncapsules zijn o.a.: Utrogestan en Provera (bevat geen natuurlijke, maar een kunstmatige vorm van progesteron).

Oraal toedienen is inefficiënt

Het mondeling toedienen van progesteron is helemaal niet efficiënt. Een wetenschappelijke analyse van het gebruik van progesteron bij IVF over de afgelopen 3 decennia,  onderbouwt dit ook;
"Natuurlijk gemicroniseerd progesteron is niet efficiënt, wanneer dit oraal wordt ingenomen. Vaginale en intermusculaire (injecties) progesteron hebben vergelijkbare implantatie-, klinische zwangerschap- en bevallingspercentages. Echter, door de zware bijwerkingen moet intramusculaire toediening worden vermeden." (pubmed)

Oraal toedienen is schadelijk

Orale toediening van progesteron is niet efficiënt en belastend voor de lever. Er is hier namelijk sprake van het zogenaamde "first-pass" effect.  Dit betekent dat de dosering vele malen groter moet zijn dan effectief nodig is, omdat het grootste gedeelte wordt afgebroken door de lever. Niet nodig als er een beter alternatief is, met minder bijwerkingen! 
"Vaginaal toegediend progesteron ondergaat niet het intense first-pass metabolisme in de lever. De metabolieten met sedatieve en hypnotische werking ontstaan niet bij toediening van progesteron langs vaginale weg." (obgyn.net)

Vaginale gel geniet de voorkeur in het medische circuit

Progesteron in de vorm van een vaginale gel is vele malen gezonder en natuurlijker voor het vrouwelijk lichaam dan andere vormen van progesteron. Er is dan sprake van een gelijkmatige en directe afgifte aan het lichaam, vergelijkbaar met hoe dit van nature zou gebeuren in de tweede helft van de cyclus. 
"Bij gebruik van vaginale progesteron capsules (200-300 mg) worden bloedspiegels gevonden die overeenkomen met de progesteronconcentratie in de luteale fase van de menstruatiecyclus" (obgyn.net)
Het nadeel is hierbij natuurlijk wel dat deze niet vrij is van synthetische stoffen. Wel is het veel beter dan het gebruik van progesteron in Pilvorm, zoals hierboven beschreven.

In de wereld van natuurgeneeskunde

Natuurlijk Progesteron Crème

In de Verenigde Staten wordt het gebruik van Natuurlijk Progesteron in crème vorm al heel lang met veel positief effect toegepast door vrouwen met een onregelmatige cyclus. Kijk uit met wat je koopt, er zijn veel crèmes op de markt die niet aan alle kwaliteitseisen voldoen. Voor meer informatie over een goede progesteron crème die vrij is van hormoonverstorende stoffen, volledig plantaardig is, daadwerkelijk de juiste vorm van progesteron bevat én in een optimaal percentage zijn er maar weinig te vinden. Elan Organics is een bedrijf die hoge kwaliteit progesteron biedt in een tube. Omdat het gebruik van progesteron crème bij PCOS wat uitleg nodig heeft en die daar niet zo duidelijk wordt weergegeven, hebben we een uitgebreide bijsluiter gemaakt in het Nederlands.

 

Plaats uw reactie

De reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.

Reacties

 • Dag Jeannette,

  Progesteron crème is heel goed te combineren met DCI in het geval van PCOS. Om echter objectief te kunnen beoordelen wat DCI voor jou doet, is het aan te raden om de eerste twee maanden DCI zonder andere stoffen te gebruiken die je hormonen meer in balans kunnen brengen.

  Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht je nog vragen hebben, bel of mail gerust.

  Alle goeds,

  Jessica Damhuis
  0612728070
  info@pcos-solutions.nl

  Geplaatst door Jessica, 03/12/2012 6:44pm (7 jaren geleden)

 • Kan je naast DCI ook natuurlijke progesteroncreme gebruiken? Of heeft dat weinig nut?

  Geplaatst door Jeannette, 12/11/2012 7:39pm (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties