test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

PCOS-ervaring

Als de initiator van PCOS-Solutions, vertel ik hier over mijn ervaring met PCOS en mijn weg naar gezondheid. Van het reguliere medische cicuit tot aan het aanpakken van de oorzaak op natuurlijke wijze! In de reguliere medische wereld wordt namelijk niet gekeken naar de oorzaak van de verstoring in je hormoonhuishouding, waardoor de negatieve spiraal waarin je terecht komt vaak alleen maar verslechterd. Gelukkig is er altijd voor elk probleem een oplossing, als je maar weet waar je moet zoeken.


Ik had last van een zeer onregelmatige menstruatie, zwaren overbeharing in mijn gezicht, acne, eetbuien, extreme vermoeidheid en na twee jaar van kastjes en muren ook een depressie.  Laserbehandelingen om die haren in mijn gezicht te verwijderen had ik al snel gevonden, maar zonder echt resultaat. Ik was er van overtuigd dat die overbeharing was ontstaan omdat er iets in mijn lichaam niet in orde was. Ik had immers ook veel andere klachten.

De vierde huisarts waar ik mijn probleem aan voorlegde gaf mij het antwoord dat "sommige vrouwen dit nu eenmaal hadden". Kun je het je voorstellen, ik kon nauwelijks meer normaal functioneren en ik werd bijna zonder enig verder onderzoek zo naar huis gestuurd. Ik kreeg uiteindelijk toch een doorverwijzing van haar naar een hormoon specialist omdat ik heel zeker wist dat waar ik last van had, niet gezond was. Ik kon daarom het antwoord wat zij me gaf niet accepteren.  Alle symptomen op een rijtje; niemand kon mij vertellen dat dat normaal was.

Pas na 3 jaar, bij een 4th opinion, werd de juiste diagnose gesteld. Ik had een afspraak gemaakt bij een specialist op het gebied van hormonen, een endocrinoloog. Van hem kreeg ik medicijnen (spironolacton) om mijn verhoogde testosterongehaltes omlaag te brengen, maar hier kreeg ik hoofdpijn van en ik werd duizelig elke keer dat ik opstond. Ik voelde me nog slechter dan voor het gebruik van dit medicijn. Bovendien was er iets mis en ik wilde gewoon weten wat de oorzaak was. Ik wilde gezond zijn!

Ik had nog een tweede afspraak met een gyneacoloog en die had het plaatje snel duidelijk, hij gaf het label PCOS. Toen ik van hem het advies kreeg om aan de pil te gaan en bij een kinderwens wel weer verder kon kijken, was ik verbaasd. Dat was geen oplossing voor de problemen die ik had met mijn gezondheid. Bovendien had ik inmiddels besloten mijn lichaam niet meer te belasten met onnatuurlijke stoffen zoals de anticonceptie pil. Ik bedoel, je hebt al bijna geen eisprong en dan leg je je cyclus met kunstmatige hormonen helemaal plat? Dat klinkt niet echt bevorderlijk.

Toen ben ik zelf maar op onderzoek uit gegaan. Na een half jaar kwam ik via familie erachter dat er zoiets bestond als progesteroncreme. Omdat ik gelezen had dat PCOS gepaard gaat met een tekort aan progesteron, begon ik hierover te lezen. Het internet was mijn beste vriend.

Ik ging naar diezelfde gyneacoloog om te vragen of hij het gebruik van progesteroncreme een goed idee vond. Nog voor ik uitgelegd had wat het was wat ik wilde gebruiken, was hij van mening dat iets wat  ik zelf via het internet besteld had nooit goed kon zijn en daarmee was het gesprek afgelopen.  Na veel  lezen over PCOS en progesteron en contact met een aantal specialisten uit de VS, ben ik progesteroncreme gaan smeren. Dit werkte; mijn menstruatiecyclus kwam hierdoor weer op gang.  Dat was één ding, maar het probleem waar ik zo hopeloos depressief van werd was natuurlijk die lelijke haargroei en acne in mijn gezicht.

Maar ik bleef zoeken en daardoor sprong ik een half jaar later echt een gat in de lucht, toen ik de werkelijke oorzaak achter mijn klachten ontdekte. Het bleek dat mijn problemen werden veroorzaakt door hevige schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel. Doordat mijn lichaam binnenkomende suikers niet meer goed kon signaleren, had ik insuline resistentie ontwikkeld. Door deze ongevoeligheid voor het insuline hormoon, produceerde mijn lichaam veel te veel insuline. Dit is een heel krachtig hormoon wat een overproductie van mannelijke hormonen in gang kan zetten, vetopslag in de hand werkt en je mentaal en emotioneel behoorlijk uit balans haalt. Mijn lichaam was aan het overreageren op de inname van koolhydraten en bleef maar insuline bleef produceren, zelfs als er reeds voldoende suiker in mijn bloed was. Onverzadigbare eetbuien bleken een duidelijk kenmerk van insuline resistentie. Je moet het maar weten! Een glucose test blijkt een manier van testen te zijn die onvoldoende uitsluitsel geeft over de werkelijke reactie op binnenkomende suikers.
Zie ook: Hoe weet ik of ik last heb van insuline resistentie.

Ik ging vol goede moed naar mijn nieuwe huisarts, een hele geschikte man waar je een open gesprek mee aan kunt gaan. Ik printte de medische artikelen uit die de werking van een supplement genaamd D-Chiro-Inositol en de bijbehorende gunstige werking op de glucose tolerantie onderbouwden en ging naar mijn afpraak. Hij was onder de indruk, nam mij serieus en vertelde dat hij op zoek zou gaan naar een arts die hier verstand van had. Na een aantal weken kreeg ik een telefoontje, hij had een arts/onderzoeker gevonden aan de VU in Amsterdam, die af wist van supplementen en de werking ervan op PCOS klachten.
 
Deze arts luisterde met interesse en wilde mij monitoren om te kijken of het goed ging. Ik gebruikte op dat moment nog progesteroncrème en hoewel hij verbaasd was dat het in de vorm van een crème zomaar beschikbaar was via internet, was progesteron op zich iets wat regelmatig voorgeschreven wordt, maar dan in de vorm van pillen of vaginale gels.

Hij wilde hij dat ik bij de start van het supplement zou stoppen met het smeren van progesteroncrème,  want als hierdoor mijn glucose tolerantie zou verbeteren, dan zou dat voldoende zijn. Hoewel een pil natuurlijk geen permanente oplossing is, natuurlijk of niet, hielp het mij wel om de neerwaartse spiraal te doorbreken. De verhoogde niveaus van mannelijke hormonen daalden en mijn cyclus kwam weer op gang na twee en een halve maand. Mijn leven veranderde, mijn klachten namen af: Acne verdween, eetbuien verdwenen, ik viel 9 kilo af, ik kreeg een menstruatie, ovuleerde en voelde me fit. Toen ik hem vroeg hoe dat zat met de haargroei, vertelde hij mij dat dit wat complexer lag en toch ongeveer een half jaar nodig had. Na een aantal maanden merkte ik dat de laserbehandelingen nu eindelijk aansloegen, de haren kwamen minder sterk terug en er kwamen minder nieuwe haren bij. Helemaal verdwenen is het niet, maar het is nog maar zo weinig dat het mij niet meer belemmert in mijn eigenwaarde of sociale contacten.

Nu ik er op terug kijk kan ik me niet meer voorstellen dat je zo lang in het ongewisse kan zitten, doordat je gewoon niet de juiste informatie hebt. Iedere vrouw met PCOS-klachten hoort over dezelfde mogelijkheid en informatie te beschikken als ik op een gegeven moment had.  Daarom is er nu met veel dank aan mede-oprichter Rik Grosveld, PCOS-Solutions. Voor informatie en middelen om de vrouwelijke hormonale gezondheid op natuurlijke wijze te verbeteren wensen wij iedereen veel leesplezier op onze site vol met objectieve en effectieve informatie. Sinds 2009 zijn vele vrouwen via deze website bij manieren gekomen om hun gezondheid zelf actief te verbeteren en zelfs zwanger te worden door veranderingen in voeding en lifestyle door te voeren.

Alle goeds en veel Succes,
Jessica Damhuis