test

Natuurlijk Effectief

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dé basis voor een gezonde, vrouwelijke hormoonbalans!

Pak je problemen bij de oorzaak aan. Kies voor informatie die wetenschappelijk onderzocht is en ga voor resultaten waarbij het vrouwelijk evenwicht gerespecteerd blijft.

Oorzaken E-Book

SDG plant lignanen uit lijnzaad bij PCOS

Dit Blog artikel is geschreven in samenwerking met holistisch trainer en suppletiespecialist Arthur Glorie.

SDG plant lignanen zijn phytochemicaliën die door het lichaam omgezet worden in voor de mens bruikbare lignanen in de darmen door de daar aanwezige bacteriën. Lignanen worden door bewerkingsprocessen veelal verwijderd worden uit voedingsmiddelen. Lignanen komen voor in de vorm van difenolen (secoisolariciresinol diglycoside (SDG), matairesinol, pinoresinol, isolariciresinol), die voorkomen in zaden, granen, peulvruchten, groenten en thee. Door raffinageprocessen komen lignanen weinig meer voor in commerciële voedingsmiddelen. De hoogste concentratie lignanen is aanwezig in lijnzaad(vlies). Lignanen hebben een gunstige invloed op de hormoonhuishouding en hebben bovendien een krachtige antioxidantwerking. SDG plantlignanen komen in zeer hoge mate vrij in lijnzaad wanneer dit fijngemalen wordt. De hoeveelheid plant lignanen bedraagt dan ongeveer 43mg per eetlepel.

Invloed op mannelijke hormonen

Lignanen, in het bijzonder SDG lignanen hebbn de eigenschap om het SHBG hormoon te laten stijgen. SHBG staat voor Sex Hormone Binding Globolin. SHBG is bij PCOS klachten vaak te laag, waardoor de aangemaakte testosteron in het bloed niet voldoende kan worden gebonden en vervolgens vrij kan rondzwerven om schade te doen in de vorm van acne, overbeharing en haaruitval. Testosteron is normaal gesproken in het bloed grotendeels (95-98%) inactief doordat het gebonden is aan SHBG en andere bloedeiwitten. Wanneer deze bloedeiwitten onvoldoende aanwezig zijn krijgen vrouwen hormonale problemen, omdat zij immers niet gebouwd zijn op een overmatige aanwezigheid van mannelijke hormonen in het bloed.  Dit kan zich dan uiten in mannelijke kenmerken zoals overbeharing. 

Haaruitval heeft ook te maken met een overmatige aanwezigheid van mannelijke hormonen, maar wordt echter hoofdzakelijk door een ander werkingsmechanisme veroorzaakt, waarbij lignanen ook heel goed ingezet kunnen worden. Lignanen verhinderen namelijk ook de omzetting van testosteron in DHT, een vorm van testosteron die met name verantwoordelijk is voor het laten uitvallen van hoofdhaar.
De werking van SDG lignanen berust mede op intracellulaire remming van het enzym 5-alfareductase waardoor omzetting van testosteron in het biologisch actieve dihydrotestosteron wordt geremd. De lignanen zorgen voor een stijging van de SHBG-spiegel. Hierdoor daalt de plasmaspiegel van vrij testosteron en in het verlengde daarvan ook de DHT-concentratie.

Invloed op oestrogenen

Het primaire voordeel van de consumptie van lignanen is om de bloedniveaus van enterolactone te laten stijgen. Enterolactone is een stof die geproduceerd wordt tijdens het omzettingsproces van plantlignanenn door darmbacteriën. Enterolactone functioneert ook via verschillende mechanismen om oestrogeen niveaus te normaliseren. Dit gebeurt doordat deze stof het aromatase enzym  verhinderd, die verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in estradiol.

Overige invloeden

Lignanen verhinderen ook het HSD enzym, wat het stress hormoon niveau van cortisol verminderd.  Lignanen beïnvloeden de stofwisseling van (geslachts)hormonen. Er zijn aanwijzingen dat lignanen kanker en uitzaaiing van kanker helpen voorkomen. Lignanen zijn bovendien krachtige antioxidanten en ontstekingsremmers, Ze verlagen de cholesterolspiegel en verbeteren de glucosestofwisseling door het verhogen van de insulinegevoeligheid van weefsels. Lignanen werken goed tegen blaasontsteking en verbeteren de kwaliteit van de prostaat. Ook zijn lignanen weldadig tegen atherosclerose en bepaalde huidklachten. Voor sommige behandelingen dient het lijnzaad anders bereid teworden, voordat men deze kan inzetten voor het doel.

Fijngemalen lijnzaadkuur

Al met al haken SDG plantlignanen in op vele aspecten van hormoonbalans in het geval van PCOS. Het is pure voeding en ook financieel goed te doen. Lijnzaad is niet duur en fijnmalen kan met behulp van je blender wanneer deze van voldoende kwaliteit is of bijvoorbeeld met een geschikte koffiemolen zoals die van Krups. Voorgemalen lijnzaad wordt afgeraden tenzij je die van 'MegaOmega' neemt. Het is namelijk van groot belang dat bij de productie maatregelen worden getroffen tegen oxidatie door bepaalde anti-oxidanten in het lijnzaad te verwerken. Vers fijnmalen iedere dag is het beste voor de kwaliteit van de werkzame stoffen.
Het onderzoek dat gedaan is naar fijngemalen lijnzaad bij PCOS klachten is gebaseerd op 2 eetlepels fijngemalen lijnzaad per dag, gedurende 4 maanden. Dit geeft een boost voor de normalisatie van niveaus van mannelijke hormonen. Het is in de tussentijd natuurlijk belangrijk om de diepere oorzaken op het gebied van voeding en lifestyle aan te pakken, zodat veranderingen in de kern op duurzame wijze kunnen blijven bestaan. Lijnzaad onttrekt wel vocht, waardoor de vochtinname in de vorm van water verhoogd dient te worden. Ongeraffineerd kokoswater is een goed alternatief om snel en effectief je relatieve vochtopname te doen herstellen.

Advies van holistisch trainer Arthur Glorie:

“Lijnzaad heeft een positief effect op je hormoonbalans, maar het zal voor veel personen gedekt moeten worden met synergetische supplementen en aangepaste voeding. Want in de praktijk zijn er vaak meer insufficiënties of defficienties in het lichaam aanwezig die mede verantwoordelijk zijn voor het uit balans halen van je endocriene(hormoon) systemen. En dit verschilt per persoon, afhankelijk van de oorzaken.”

Bronnen:
Nowak DA et al. The Effect of Flaxseed Supplementation on Hormonal Levels Associated with Polycystic Ovarian Syndrome: A Case Study. Curr Top Nutraceutical Res 2007;5(4):177-181
Makela TH et al. Synthesis of enterolactone and enterodiol precursors as potential inhibitors of human estrogen synthetase (aromatase). Steroids. 2000;65(8):437-41.Evans BA et al. Inhibition of 5 alpha-reductase in genital skin fibroblasts and prostate tissue by dietary lignans and isoflavonoids. J Endocrinol. 1995;147(2):295-302.Adlercreutz H et al. Effect of dietary components, including lignans and phytoestrogens, on enterohepatic circulation and liver metabolism of estrogens and on sex hormone binding globulin (SHBG). J Steroid Biochem. 1987;27(4-6):1135-44. 
The American Botanical Council

 

Plaats uw reactie

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties