Begint pcos plotseling?

Als u symptomen van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) ervaart, zullen deze meestal duidelijk worden in uw late tienerjaren of begin twintig. Niet alle vrouwen met PCOS zullen alle symptomen hebben en elk symptoom kan variëren van mild tot ernstig. Sommige vrouwen ervaren alleen menstruatieproblemen of kunnen niet zwanger worden, of beide. Tussen 5% en 10% van de vrouwen tussen 15 en 44, of gedurende de jaren dat je kinderen kunt krijgen, PCOS hebben, 1 De meeste vrouwen ontdekken dat ze PCOS hebben van in de twintig en dertig, wanneer ze problemen hebben om zwanger te worden en naar hun dokter gaan.

Maar PCOS kan op elke leeftijd na de puberteit voorkomen, 2 Vrouwen van alle rassen en etniciteiten lopen het risico op PCOS. Uw risico op PCOS kan hoger zijn als u obesitas heeft of als u een moeder, zus of tante heeft met PCOS. Dit kan zijn omdat de symptomen mild kunnen zijn of niet gerelateerd lijken te zijn. Maar onbehandelde PCOS kan leiden tot een breed scala aan ernstigere gezondheidsproblemen, en de symptomen van de aandoening kunnen aanzienlijk leed veroorzaken.

Onbeheerde PCOS wordt geassocieerd met diabetes type 2, onvruchtbaarheid, hart- en vaatziekten, obesitas, slaapapneu (verstoorde ademhaling in slaap), niet-alcoholische leververvetting en depressie (8-. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen deze risico's aanzienlijk helpen verminderen. Zorgverleners kunnen vaak een diagnose stellen na een korte beoordeling of eenvoudige tests. Dieet-, lichaamsbeweging- en gedragsveranderingen kunnen een grote impact hebben op het voorkomen en beheren van PCOS (1) Het herstellen van regelmatige ovulatie zal helpen bij de symptomen en gezondheidseffecten van de aandoening.

Het beperken van eenvoudige koolhydraten en suikers in het dieet kan helpen insuline in balans te houden en ontstekingen te voorkomen, maar er is nog geen sterk bewijs dat één dieet het beste is voor iedereen (18-2.Voor mensen die zwanger proberen te worden, kan PCOS het moeilijker maken om seks te timen tot de vruchtbare dagen van hun menstruatie cyclus, wanneer de eisprong plaatsvindt. Het kan ook langer duren om zwanger te worden als de eisprong slechts om de paar maanden plaatsvindt. Ja, als je penis-vagina-seks hebt en zwangerschap wilt vermijden. Sommige mensen met PCOS denken dat ze niet zwanger kunnen worden, maar dit is niet waar.

Ovulatie kan nog steeds plaatsvinden, zelfs als het niet volgens een voorspelbaar schema staat. Het is belangrijk voor mensen met PCOS om een vorm van anticonceptie te gebruiken als ze niet zwanger willen worden en seks hebben die tot een zwangerschap kan leiden. De meest voorkomende symptomen van PCOS zijn onregelmatige of afwezige menstruatie, acne, gewichtstoename en onregelmatige haargroei op het gezicht, de borst of het lichaam. Bovendien hebben veel vrouwen met PCOS veel kleine cysten op hun eierstokken, waardoor een karakteristiek polycysteus uiterlijk op een echografie ontstaat.

Dit kan eruit zien als een parelsnoer rondom de eierstokken. Vijf tot 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt getroffen door de aandoening, maar minder dan de helft van de vrouwen wordt gediagnosticeerd, volgens de PCOS Foundation. Dat betekent dat miljoenen vrouwen PCOS hebben en het niet eens weten. Om enig licht te werpen op deze stille ziekte, zijn hier de meest voorkomende, niet zo voor de hand liggende tekenen van de hormonale stoornis.

Als u een van deze symptomen ervaart, breng ze dan naar uw gynaecoloog of huisarts en laat ze evalueren. De symptomen die verband houden met PCOS worden vaak aangezien voor degenen die tijdens de adolescentie worden ervaren. Vrouwen met PCOS hebben 50% meer kans op een direct vrouwelijk familielid - moeder, tante, zus of dochter - met PCOS. Regelmatige activiteit en gezond eten zijn erg belangrijk bij het beheersen en verminderen van insulineresistentie en kunnen de symptomen van PCOS aanzienlijk verbeteren.

Het verdrievoudigt ook bijna het risico op endometriumkanker voor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom,¹³volgens een University College London review van 11 goed ontworpen onderzoeken waarbij 919 vrouwen met PCOS en meer dan 72.000 vrouwen zonder PCOS betrokken waren. De symptomen van PCOS zijn overmatige haargroei (hirsutisme), haaruitval op de hoofdhuid, acne, onregelmatige of zeldzame periodes, gewichtstoename, problemen met vruchtbaarheid en verhoogde angst en depressie. Een onbalans in het lichaam van de hormonen insuline en androgenen (hormonen van het mannelijke type, zoals testosteron) veroorzaakt de symptomen en tekenen van PCOS. Veel vrouwen zonder PCOS hebben cysten op hun eierstokken en veel vrouwen met PCOS hebben geen cysten.

Boven een gezond gewicht zijn verslechtert de insulineresistentie, waarvan ook wordt gedacht dat het een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van PCOS, en de symptomen van PCOS. Het is belangrijk om te weten dat vrouwen met PCOS hetzelfde aantal kinderen hebben (met of zonder hulp) als vrouwen zonder PCOS. Verhoogde niveaus van androgenen bij vrouwen met PCOS veroorzaken symptomen zoals overmatige haargroei van het lichaam, haaruitval op de hoofdhuid en acne. Aangezien het niet ongebruikelijk is om onregelmatige menstruatie en acne te hebben in de maanden na het stoppen van uw hormonale anticonceptie, zijn de symptomen van PCOS op dit moment mogelijk nog steeds niet duidelijk.

Niet iedereen met PCOS heeft kleine cysten in hun eierstokken, cysten zijn eerder een symptoom van PCOS dan een oorzaak. Het goede nieuws is dat een gezonde levensstijl van voedzaam voedsel en lichaamsbeweging kan helpen om PCOS te behandelen en de symptomen te verbeteren. U kunt een dermatoloog (huidarts) bezoeken voor acne, haargroei of donker worden van de huid in lichaamsplooien en plooien zoals de achterkant van de nek (acanthosis nigricans), een gynaecoloog (arts die medische aandoeningen behandelt die vrouwen en vrouwelijke voortplantingsorganen treffen) voor onregelmatige maandelijkse perioden, en uw huisarts voor gewichtstoename, niet beseffen dat deze symptomen allemaal deel uitmaken van PCOS. Onderzoekers weten niet of PCOS sommige van deze problemen veroorzaakt, of deze problemen PCOS veroorzaken, of dat er andere aandoeningen zijn die PCOS en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

.

Leave Reply

Required fields are marked *