Kunnen pcos ernstige problemen veroorzaken?

Obesitas wordt geassocieerd met PCOS en kan complicaties van de aandoening verergeren. In het verleden lag de focus van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) op de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid van een vrouw. PCOS is echter een complexe aandoening die veel orgaansystemen kan beïnvloeden. Als het niet goed wordt beheerd, kan PCOS leiden tot ernstige complicaties op de lange termijn, zoals endometriumkanker, hartaandoeningen, diabetes en metabool syndroom.

Wanneer u PCOS heeft, zijn uw voortplantingshormonen uit balans. Dit kan leiden tot problemen met uw eierstokken, zoals niet op tijd ongesteld zijn of niet krijgen. PCOS kan het moeilijker maken om zwanger te worden en het risico op zwangerschapscomplicaties en miskraam te vergroten. Gewichtsverlies en andere behandelingen kunnen uw kansen op een gezonde zwangerschap vergroten.

Ja, je kunt zwanger worden als je PCOS hebt. PCOS kan het moeilijk maken om zwanger te worden, terwijl het ook uw risico op bepaalde zwangerschapscomplicaties verhoogt. Uw zorgverlener zal met u samenwerken om een behandelplan op te stellen om u te helpen ovuleren. Uw behandelplan kan medicatie of kunstmatige voortplantingstechnologieën omvatten zoals IVF (In Vitro Fertilization).

In overeenstemming met deze overwegingen was de huidige beoordeling gericht op het samenvatten van de huidige kennis en perspectieven over de complicaties op korte en lange termijn van PCOS op de gezondheid en levensduur van de vrouw, waarbij PCOS niet alleen wordt beschouwd als een reproductieve leeftijdsstoornis, maar ook als een long-life syndroom. Vrouwen met PCOS hebben een iets grotere kans op het ontwikkelen van endometriumkanker dan vrouwen die geen PCOS hebben. Anticonceptiepillen en diabetesmedicijnen (die insulineresistentie bestrijden, een PCOS-symptoom) kunnen helpen de hormoononbalans op te lossen en de symptomen te verbeteren. De gezondheidsgerelateerde QoL is onderzocht door generieke vragenlijsten, zoals de Short Form-36 (SF-3) vragenlijst, het meest gebruikte instrument voor veel ziekten naast PCOS, of door een meer gevalideerde vragenlijst specifiek voor PCOS-proefpersonen, de PCOS-vragenlijst, die analyse van emoties omvat , hirsutisme impact, gewicht, menstruatiestoornissen en onvruchtbaarheid.

Anticonceptiepillen en metformine kunnen zowel meer normale menstruatiecycli herstellen als PCOS-symptomen verlichten. Het verliezen van slechts 5 tot 10 procent van uw lichaamsgewicht kan helpen bij het reguleren van uw menstruatiecyclus en het verbeteren van pcos-symptomen (11, 20). De meest recente richtlijnen van de door de Endocrine Society benoemde Task Force of Experts16 suggereerden dat PCOS alleen een risicofactor is voor onvruchtbaarheid in aanwezigheid van oligoanovulatie; daarom adviseerden ze om de ovulatiestatus te screenen met behulp van menstruatiegeschiedenis bij alle vrouwen met PCOS die vruchtbaarheid zoeken. Tot op heden bestaat onzekerheid over de vraag of PCOS op zich de cardiovasculaire mortaliteit verhoogt en de impact van verschillende levensstijlfactoren en van de verschillende PCOS-behandelingen, zoals orale anticonceptiepil, anti-androgenen, insulinesensibilisatoren of laparoscopie ovariële diathermie op het cardiovasculaire risico van deze patiënten.

Een Cochrane-review172 over de impact van de levensstijl op PCOS-vrouwen ondersteunt de voordelen van levensstijlbehandeling bij PCOS-patiënten. Bovendien worden depressie en angststoornissen erkend als risicofactoren voor HVZ en komen ze vaak voor bij PCOS-vrouwen; dus wordt gesuggereerd dat PCOS-patiënten ook worden beoordeeld op depressie, angst en QoL. Het synergetische negatieve effect van PCOS en obesitas op insulinewerking wordt echter algemeen erkend, omdat hepatische IR alleen aanwezig is bij zwaarlijvige vrouwen met PCOS. U kunt een dermatoloog (huidarts) bezoeken voor acne, haargroei of donker worden van de huid in lichaamsplooien en plooien zoals de achterkant van de nek (acanthosis nigricans), een gynaecoloog (arts die medische aandoeningen behandelt die vrouwen en vrouwelijke voortplantingsorganen treffen) voor onregelmatige maandelijkse perioden, en uw huisarts voor gewichtstoename, niet beseffen dat deze symptomen allemaal deel uitmaken van PCOS.

Ten slotte toonde een recentere systematische review en meta-analyse92 aan dat vrouwen met PCOS een verhoogd risico lijken te lopen op niet-fatale beroerte en mogelijk coronaire hartziekten, hoewel de gegevenssynthese geen bewijs leverde van een verhoogd risico op CVD bij PCOS, volledig onafhankelijk van BMI. Onvruchtbaarheid was volgens de eerste beschrijving een van de belangrijkste symptomen die oorspronkelijk aan de PCOS werden toegeschreven. Onderzoekers weten niet of PCOS sommige van deze problemen veroorzaakt, of deze problemen PCOS veroorzaken, of dat er andere aandoeningen zijn die PCOS en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Veel vrouwen zonder PCOS hebben cysten op hun eierstokken en veel vrouwen met PCOS hebben geen cysten.

.

Leave Reply

Required fields are marked *