Kunnen pcos uit het niets beginnen?

De meeste vrouwen ontdekken dat ze PCOS hebben in de twintig en dertig, wanneer ze problemen hebben om zwanger te worden en naar hun dokter gaan. Maar PCOS kan op elke leeftijd na de puberteit voorkomen. Vrouwen van alle rassen en etniciteiten lopen het risico op PCOS. De meest voorkomende symptomen van PCOS zijn onregelmatige of afwezige menstruatie, acne, gewichtstoename en onregelmatige haargroei op het gezicht, de borst of het lichaam.

Bovendien hebben veel vrouwen met PCOS veel kleine cysten op hun eierstokken, waardoor een karakteristiek polycysteus uiterlijk op een echografie ontstaat. Dit kan eruit zien als een parelsnoer rondom de eierstokken. Als u symptomen van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) ervaart, zullen deze meestal duidelijk worden in uw late tienerjaren of begin twintig. Er is geen remedie voor PCOS, maar de symptomen kunnen worden behandeld.

Praat met een huisarts als u denkt dat u de aandoening heeft. Dit kan zijn omdat de symptomen mild kunnen zijn of niet gerelateerd lijken te zijn. Maar onbehandelde PCOS kan leiden tot een breed scala aan ernstigere gezondheidsproblemen, en de symptomen van de aandoening kunnen aanzienlijk leed veroorzaken. Onbeheerde PCOS wordt geassocieerd met diabetes type 2, onvruchtbaarheid, hart- en vaatziekten, obesitas, slaapapneu (verstoorde ademhaling in slaap), niet-alcoholische leververvetting en depressie (8-.

Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen deze risico's aanzienlijk helpen verminderen. Zorgverleners kunnen vaak een diagnose stellen na een korte beoordeling of eenvoudige tests. Dieet-, lichaamsbeweging- en gedragsveranderingen kunnen een grote impact hebben op het voorkomen en beheren van PCOS (1) Het herstellen van regelmatige ovulatie zal helpen bij de symptomen en gezondheidseffecten van de aandoening. Het beperken van eenvoudige koolhydraten en suikers in het dieet kan helpen insuline in balans te houden en kan ontstekingen voorkomen, maar er is nog geen sterk bewijs dat één dieet het beste is voor iedereen (18-2.Voor mensen die zwanger proberen te worden, kan PCOS het moeilijker maken om seks te timen tot de vruchtbare dagen van hun menstruatiecyclus, wanneer ovulatie plaatsvindt.

Het kan ook langer duren om zwanger te worden als de eisprong slechts om de paar maanden plaatsvindt. Ja, als je penis-vagina-seks hebt en zwangerschap wilt vermijden. Sommige mensen met PCOS denken dat ze niet zwanger kunnen worden, maar dit is niet waar. Ovulatie kan nog steeds plaatsvinden, zelfs als het niet volgens een voorspelbaar schema staat.

Het is belangrijk voor mensen met PCOS om een vorm van anticonceptie te gebruiken als ze niet zwanger willen worden en seks hebben die tot een zwangerschap kan leiden. Wanneer u klaar bent met de menopauze, komen oestrogeen- en testosteronhormonen op natuurlijke wijze naar beneden, en dan kunnen de pcos-symptomen verbeteren. Onthoud dat we door elke fase van de aandoening, hoewel we het niet kunnen genezen, de symptomen kunnen beheersen. In andere gevallen krijgt een persoon mogelijk niet vroeg genoeg een behandeling, wat leidt tot verergering van de PCOS-symptomen in de loop van de tijd en verdere complicaties, zoals onvruchtbaarheid.

Het is belangrijk om te weten dat vrouwen met PCOS hetzelfde aantal kinderen hebben (met of zonder hulp) als vrouwen zonder PCOS. Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen met PCOS ongeacht hun gewicht (overgewicht en mager) insulineresistentie zullen ervaren in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd en hetzelfde gewicht die geen PCOS hebben. Vrouwen met PCOS hebben 50% meer kans op een direct vrouwelijk familielid - moeder, tante, zus of dochter - met PCOS. PCOS is een syndroom of een groep symptomen, dus slechts één teken of symptoom is niet voldoende voor een diagnose.

De symptomen van PCOS zijn overmatige haargroei (hirsutisme), haaruitval op de hoofdhuid, acne, onregelmatige of zeldzame periodes, gewichtstoename, problemen met vruchtbaarheid en verhoogde angst en depressie. Verhoogde niveaus van androgenen bij vrouwen met PCOS veroorzaken symptomen zoals overmatige haargroei van het lichaam, haaruitval op de hoofdhuid en acne. Hoewel vrouwen met PCOS meer kans hebben op overgewicht dan vrouwen zonder de aandoening, blijft de relatie tussen PCOS en gewicht onduidelijk. Hoewel veel vrouwen met PCOS moeite hebben om af te vallen en een grotere gevoeligheid voor gewichtstoename waarnemen, hebben interventies voor gewichtsbeheersing, zoals dieet- en gedragsveranderingsprogramma's, ontdekt dat vrouwen met en zonder PCOS dezelfde hoeveelheid gewicht verliezen.

Het goede nieuws is dat een gezonde levensstijl van voedzaam voedsel en lichaamsbeweging kan helpen om PCOS te behandelen en de symptomen te verbeteren. Mensen met PCOS kunnen minder vaak of voorspelbaar ovuleren en kunnen vatbaarder zijn voor miskramen, daarom is PCOS een veelvoorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Aangezien het niet ongebruikelijk is om onregelmatige menstruatie en acne te hebben in de maanden na het stoppen van uw hormonale anticonceptie, zijn de symptomen van PCOS op dit moment mogelijk nog steeds niet duidelijk. Boven een gezond gewicht zijn verslechtert de insulineresistentie, waarvan ook wordt gedacht dat het een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van PCOS, en de symptomen van PCOS.

Er is ondersteuning beschikbaar om u te helpen veranderingen in levensstijl aan te brengen die uw algehele gezondheid ten goede komen, waaronder veel van de symptomen van PCOS. .

Bron: Viata.be: 10 tips om af te vallen met PCOS

Leave Reply

Required fields are marked *