Ontwikkelt pcos zich of ben je ermee geboren?

PCOS is iets waarmee je geboren bent. Symptomen verschijnen meestal na de puberteit en in enkele gevallen soms pas in de twintig of begin dertig. Omdat het echter genetisch is, is het iets dat je altijd hebt gehad als je PCOS hebt, zelfs als je geen symptomen hebt opgemerkt. Een belangrijk teken van PCOS zijn onregelmatige menstruatie of gemiste periodes.

De effecten van PCOS op de eierstokken kunnen ervoor zorgen dat een meisje stopt met ovuleren. PCOS kan pas 2-3 jaar na de eerste menstruatiecyclus van een meisje worden gediagnosticeerd, omdat het na een eerste periode tot 2 jaar kan duren voordat de cyclus van een meisje regelmatig wordt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende maar vaak niet-gediagnosticeerde aandoening waarbij bepaalde hormonen uit balans zijn. Deze onevenwichtigheden verschijnen meestal als onregelmatige menstruatiecycli, een hoger niveau van androgenen (een type hormoon inclusief testosteron) in het lichaam en kleine cysten in de eierstokken.

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) komt veel voor, maar het blijft niet gediagnosticeerd en onbeheerd bij de meeste mensen die het hebben. Het kan ongeveer 1 op de 12 vrouwen en mensen met cycli in de reproductieve leeftijd treffen (8% of ~ 6-13%), maar dit varieert waarschijnlijk tussen populaties (1-. Van degenen die het hebben, kan ongeveer 7 op de 10 niet gediagnosticeerd worden (5,. PCOS is een endocriene en stofwisselingsstoornis die het lichaam tot ver buiten de eierstokken aantast.

Niet iedereen met PCOS heeft cysten in de eierstokken en polycysteuze eierstokken op zichzelf voldoen niet aan de criteria voor diagnose. Er zijn klinische en onderzoeksgroepen die aandringen op een hernoemen van de aandoening, met het argument dat de huidige naam de vooruitgang in onderzoek belemmert en verwarring veroorzaakt. Een suggestie voor een nieuwe naam is „Metabool reproductief syndroom (. Het is nog steeds niet begrepen wat PCOS veroorzaakt, en de oorzaken variëren waarschijnlijk voor verschillende mensen.

Genetica, gedrag, levensstijl en omgeving kunnen allemaal een rol spelen. Dit kan zijn omdat de symptomen mild kunnen zijn of niet gerelateerd lijken te zijn. Maar onbehandelde PCOS kan leiden tot een breed scala aan ernstigere gezondheidsproblemen, en de symptomen van de aandoening kunnen aanzienlijk leed veroorzaken. Onbeheerde PCOS wordt geassocieerd met diabetes type 2, onvruchtbaarheid, hart- en vaatziekten, obesitas, slaapapneu (verstoorde ademhaling in slaap), niet-alcoholische leververvetting en depressie (8-.

Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen deze risico's aanzienlijk helpen verminderen. Zorgverleners kunnen vaak een diagnose stellen na een korte beoordeling of eenvoudige tests. Lees hier en hier hoe verschillende zorgverleners de diagnose van PCOS benaderen. Niet iedereen met PCOS heeft kleine cysten in hun eierstokken, cysten zijn eerder een symptoom van PCOS dan een oorzaak.

Hoewel ze kunnen bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden, zijn de cysten zelf meestal onschadelijk (1.Onfrequente of afwezige menstruatie kan worden veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen of levensstijlfactoren, zoals het hebben van een schildklieraandoening (een over- of onderactieve schildklier) of te veel sporten zonder voldoende calorieën binnenkrijgen. Shruthi Mahalingaiah schreef meer over hoe ze de oorzaken van onregelmatige menstruatie bepaalt. Er kunnen verschillende medicijnen worden voorgeschreven voor PCOS. Anticonceptie is geen remedie, maar wordt vaak voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling na of met veranderingen in levensstijl.

Andere medicijnen die voor PCOS kunnen worden voorgeschreven, zijn onder meer antidiabetica en anti-androgeenmedicatie om te helpen bij het in evenwicht brengen van hormonen. Niet roken is ook belangrijk, omdat nicotine de androgene activiteit kan verhogen en rokers de neiging hebben om meer testosteron in hun lichaam te hebben (2.Roken wordt geassocieerd met verhoogd vrij testosteron en nuchtere insulinespiegels bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom, resulterend in verergerde insulineresistentie (2.Bij mensen zonder PCOS gebeurt ovulatie (het vrijkomen van een ei uit de eierstok) meestal ongeveer één keer per maand. Mensen met PCOS kunnen minder vaak of voorspelbaar ovuleren en kunnen vatbaarder zijn voor miskramen, daarom is PCOS een veelvoorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Ja, als je penis-vagina-seks hebt en zwangerschap wilt vermijden.

Sommige mensen met PCOS denken dat ze niet zwanger kunnen worden, maar dit is niet waar. Ovulatie kan nog steeds plaatsvinden, zelfs als het niet volgens een voorspelbaar schema staat. Het is belangrijk voor mensen met PCOS om een vorm van anticonceptie te gebruiken als ze niet zwanger willen worden en seks hebben die tot een zwangerschap kan leiden. Lees meer over PCOS inclusief verhalen over PCOS-diagnose, -beheer en de ervaringen van transgenders en niet-binaire mensen met PCOS.

Waarom gebeuren er slechte haardagen? Waarom voelt seks op sommige dagen geweldig aan en niet zo geweldig op andere? Het is normaal dat je lichaam verschillende patronen ervaart, afhankelijk van de fase van de cyclus waarin je je bevindt. Daarom is het belangrijk om te volgen in Clue. De exacte oorzaak van PCOS is onbekend, maar komt vaak voor in gezinnen. Het is gerelateerd aan abnormale hormoonspiegels in het lichaam, waaronder hoge niveaus van insuline.

Een vrouw kan op elk moment na de puberteit PCOS krijgen. De meeste mensen worden gediagnosticeerd als ze in de twintig of dertig zijn wanneer ze proberen zwanger te worden. U hebt mogelijk een grotere kans om PCOS te krijgen als u overgewicht heeft of obesitas heeft, of als andere mensen in uw familie PCOS hebben. Ooit gehoord van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)? Als je een vrouw bent die moeite heeft gehad om zwanger te worden, heb je misschien.

Zowat iedereen? Waarschijnlijk niet. Als u PCOS heeft en u te zwaar bent, kan afvallen en een gezond, uitgebalanceerd dieet eet sommige symptomen verbeteren. Veel vrouwen zonder PCOS hebben cysten op hun eierstokken en veel vrouwen met PCOS hebben geen cysten. Het verdrievoudigt ook bijna het risico op endometriumkanker voor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom,¹³volgens een University College London review van 11 goed ontworpen onderzoeken waarbij 919 vrouwen met PCOS en meer dan 72.000 vrouwen zonder PCOS betrokken waren.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle vrouwen met PCOS ovariumcysten hebben of dat het hebben van cysten in de eierstokken geen automatisch teken is van PCOS. U kunt een dermatoloog (huidarts) bezoeken voor acne, haargroei of donker worden van de huid in lichaamsplooien en plooien zoals de achterkant van de nek (acanthosis nigricans), een gynaecoloog (arts die medische aandoeningen behandelt die vrouwen en vrouwelijke voortplantingsorganen treffen) voor onregelmatige maandelijkse perioden, en uw huisarts voor gewichtstoename, niet beseffen dat deze symptomen allemaal deel uitmaken van PCOS. Artsen bestellen soms bloedonderzoeken om PCOS te diagnosticeren en/of om te zien of de symptomen worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals schildklier- of andere ovarium- of klierproblemen. Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen met PCOS ongeacht hun gewicht (overgewicht en mager) insulineresistentie zullen ervaren in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd en hetzelfde gewicht die geen PCOS hebben.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de fysieke symptomen te verminderen en voor de emotionele kant van het leven met PCOS te zorgen. Er lijkt een grote verscheidenheid aan genen en mechanismen aan het werk te zijn, wat kan verklaren waarom PCOS een breed scala aan symptomen heeft en zich op verschillende leeftijden ontwikkelt voor vrouwen. Diabetes kan zich snel ontwikkelen, waarbij 5-15% van de vrouwen met PCOS binnen drie jaar na een PCOS-diagnose overgaat van normale bloedsuikerspiegel naar het ontwikkelen van diabetes, ¹volgens onderzoekers van de Universiteit van Athene. Uw zorgverlener kan PCOS behandelen op basis van uw symptomen en als u plannen heeft om kinderen te krijgen.

.

Leave Reply

Required fields are marked *