Hoe weet ik of ik pcos-pijn heb?

Bekkenpijn is een minder vaak voorkomend symptoom van PCOS. Maar PCOS kan cysten in de eierstokken produceren die zelf pijn in het bekkengebied kunnen veroorzaken. Wanneer cysten in de eierstokken bekkenpijn veroorzaken, kan het aanvoelen als een doffe pijn of een scherpe schok in je onderbuik. Je kunt altijd de pijn voelen, of het kan komen en gaan.

Als u gemiste of onregelmatige menstruatie, overmatige haargroei, acne en gewichtstoename heeft, neem dan contact op met uw arts voor een evaluatie. PCOS is een hormoonaandoening en veroorzaakt geen pijn in het bekkengebied. Als u bekkenpijn ervaart en enkele van de genoemde symptomen heeft, heeft u mogelijk PCO en een andere aandoening die de pijn veroorzaakt (bijv. PCOS hoeft meestal niet operatief te worden behandeld.

Tekenen en symptomen van PCOS ontwikkelen zich vaak rond de tijd van de eerste menstruatie tijdens de puberteit. Soms ontwikkelt PCOS zich later, bijvoorbeeld als reactie op een aanzienlijke gewichtstoename. PCOS-tekenen en symptomen zijn doorgaans ernstiger als u zwaarlijvig bent. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over uw menstruatie, als u onvruchtbaarheid ervaart of als u tekenen van overmatig androgeen heeft, zoals verergering van hirsutisme, acne en kaalheid bij mannen.

De vroegste symptomen van PCOS worden meestal ervaren tijdens de puberteit wanneer jonge vrouwen onregelmatige menstruatie, gewichtstoename, hoofdpijn en bekkenpijn opmerken met of zonder hun menstruatie. Pijn is absoluut een symptoom van cysten in de eierstokken, die een apart probleem zijn van de hormonale aandoening PCOS. Leefstijlfactoren zoals voeding (lage GI-glykemische index, verminderde koolhydraten) en lichaamsbeweging hebben een aanzienlijke invloed op PCOS en dit is de sleutel tot het beheersen van symptomen. Een aantal andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen van onregelmatige menstruatie of geen menstruatie kunnen veroorzaken, moeten door uw arts worden gecontroleerd en uitgesloten voordat een juiste diagnose van PCOS kan worden bevestigd.

De oplossing voor deze paradox is dat zowel PCOS als menstruatiepijn vaak voorkomen, dus het is gemakkelijk om zowel een PCOS-diagnose als menstruatiepijn te hebben (inclusief pijn als gevolg van endometriose). Wanneer je symptomen zich lijken op te stapelen en je niet lijkt te achterhalen wat er aan de hand is, heb je misschien polycysteus ovariumsyndroom of PCOS. Veel vrouwen vinden, en sommige onderzoeken tonen aan, dat een PCOS-dieet de symptomen verlicht en voorkomt dat de aandoening verslechtert. Of u nu deze symptomen heeft of niet, wanneer u vragen of zorgen heeft over uw PCOS, is het een goed moment om naar uw arts te gaan.

Of dit nu het geval is of niet, het lijkt erop dat een drijvende kracht achter de meeste pcos-symptomen de aanwezigheid is van hoge niveaus van mannelijke hormonen (androgenen), die voorkomen dat de eierstokken hormonen produceren en normaal ovuleren. Het verrassende is dat zelfs na het stoppen van de pillen me geen symptomen zijn overkomen die regelmatig zijn voor vrouwen met PCOS.

Leave Reply

Required fields are marked *