Wat gebeurt er als de pcos toeneemt?

PCOS kan gemiste of onregelmatige menstruatie, overmatige haargroei, acne, onvruchtbaarheid en gewichtstoename veroorzaken. Vrouwen met PCOS lopen mogelijk een hoger risico op diabetes type 2, hoge bloeddruk, hartproblemen en endometriumkanker. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een hormonale aandoening die veel voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vrouwen met PCOS kunnen onregelmatige of langdurige menstruatie of overmatige mannelijke hormoon (androgeen) niveaus hebben.

De eierstokken kunnen talrijke kleine vochtophopingen (follikels) ontwikkelen en er niet in slagen regelmatig eieren vrij te geven. Wanneer u niet regelmatig ovuleert, veroorzaakt dit onregelmatige menstruatie of amenorroe (de afwezigheid van menstruatiecycli), onvruchtbaarheid en ontwikkeling van cysten in de eierstokken voor veel, maar niet alle vrouwen, met PCOS. Bovendien, als u PCOS heeft, kan het hebben van overmatige androgenen ook leiden tot ernstige acne en de overmatige groei van haar (hirsutisme) op uw gezicht, nek, borst, armen en benen, ³○¹⁰Ondertussen kan insulineresistentie huidveranderingen veroorzaken (zoals huidlabels en donkere gebieden) en draagt bij aan ongewenste en hardnekkige gewichtstoename, waardoor andere pcos-symptomen verergeren, ³. Insulineresistentie kan ervoor zorgen dat uw lichaam te veel androgenen aanmaakt.

Als u insulineresistentie heeft, nemen de cellen in uw spieren, organen en andere weefsels de bloedsuikerspiegel niet zo goed op. Als gevolg hiervan kunt u te veel suiker door uw bloedbaan laten stromen. Dit wordt diabetes genoemd en kan problemen veroorzaken met uw cardiovasculaire en zenuwstelsel. PCOS is een van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen en treft 6% tot 12% (maar liefst 5 miljoen) van de Amerikaanse vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Maar het is veel meer dan dat. Deze levenslange gezondheidstoestand blijft tot ver na de vruchtbare jaren bestaan. Het verdrievoudigt ook bijna het risico op endometriumkanker voor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom,¹³volgens een University College London review van 11 goed ontworpen onderzoeken waarbij 919 vrouwen met PCOS en meer dan 72.000 vrouwen zonder PCOS betrokken waren. Er lijkt een grote verscheidenheid aan genen en mechanismen aan het werk te zijn, wat kan verklaren waarom PCOS een breed scala aan symptomen heeft en zich op verschillende leeftijden ontwikkelt voor vrouwen.

Anticonceptiepillen en metformine kunnen zowel meer normale menstruatiecycli herstellen als PCOS-symptomen verlichten. Nu u een idee heeft van de duizelingwekkende reeks symptomen die kunnen leiden tot een diagnose van PCOS, is het belangrijk om de vragen te begrijpen die uw arts zou kunnen stellen en de soorten tests die zij of hij zal willen doen om te proberen te bepalen wat verantwoordelijk is voor uw symptomen. U kunt een dermatoloog (huidarts) bezoeken voor acne, haargroei of donker worden van de huid in lichaamsplooien en plooien zoals de achterkant van de nek (acanthosis nigricans), een gynaecoloog (arts die medische aandoeningen behandelt die vrouwen en vrouwelijke voortplantingsorganen treffen) voor onregelmatige maandelijkse perioden, en uw huisarts voor gewichtstoename, niet beseffen dat deze symptomen allemaal deel uitmaken van PCOS. Anticonceptiepillen en diabetesmedicijnen (die insulineresistentie bestrijden, een PCOS-symptoom) kunnen helpen de hormoononbalans op te lossen en de symptomen te verbeteren.

Veel vrouwen zonder PCOS hebben cysten op hun eierstokken en veel vrouwen met PCOS hebben geen cysten. Het is belangrijk om te weten dat niet alle vrouwen met PCOS ovariumcysten hebben of dat het hebben van cysten in de eierstokken geen automatisch teken is van PCOS. U hebt mogelijk een grotere kans om PCOS te krijgen als u overgewicht heeft of obesitas heeft, of als andere mensen in uw familie PCOS hebben. Uw risico op PCOS kan hoger zijn als u obesitas heeft of als u een moeder, zus of tante heeft met PCOS.

Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen met PCOS ongeacht hun gewicht (overgewicht en mager) insulineresistentie zullen ervaren in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd en hetzelfde gewicht die geen PCOS hebben. Onderzoekers weten niet of PCOS sommige van deze problemen veroorzaakt, of deze problemen PCOS veroorzaken, of dat er andere aandoeningen zijn die PCOS en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Anticonceptiepillen en andere medicijnen kunnen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en de behandeling van PCOS-symptomen zoals haargroei en acne. Tekenen en symptomen van PCOS ontwikkelen zich vaak rond de tijd van de eerste menstruatie tijdens de puberteit.

Uw zorgverlener kan PCOS behandelen op basis van uw symptomen en als u plannen heeft om kinderen te krijgen. Het verliezen van slechts 5 tot 10 procent van uw lichaamsgewicht kan helpen bij het reguleren van uw menstruatiecyclus en het verbeteren van PCOS-symptomen (11, 20). .

References

Leave Reply

Required fields are marked *